View Single Post
Vechi 22.04.2011, 14:47:57
Scotland The Brave
Guest

Implicit parerea unui fir de praf

Au fost exegeti care au spus ca in acele momente Mantuitorul a parafrazat inceputul un psalm din Vechiul Testament: psalmul 22 al lui David.Deloc intimplator acest moment apare in Evanghelia dupa Matei (27:46) care la randul ei incepe cu aceste cuvinte ,,Cartea neamului lui Isus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam" (Matei 1:1).Regele David a trecut la randul sau prin momente de tensiune interioara: ,,Pentru ce te mahnesti, suflete, si gemi inauntrul meu? Nadajduieste in Dumnezeu, caci iarasi Il voi lauda; El este mantuirea mea si Dumnezeul meu" (Psalmul 42:11) dar Credinta a biruit: ,, Nadajduieste in Domnul! Fii tare, imbarbateaza-ti inima si nadajduieste in Domnul!"(Psalmul 27:14).

Evanghelia lui Matei,teologic vorbind,este cea mai ,,iudaica"dintre evanghelii,intrucat autorul a insistat asupra continuitatii dintre mesajul continut in Torah si profetii veterotestamentari pe de o parte si mesianismul hristologic pe de alta parte.Continutul Evangheliei(,,Bunei Vestiri")ar fi, pe acest segment, demonstratia implinirii vechilor profetii de care au avut in vechime parte fii lui Israel.Strigatul este in aramaica,limba liturgica a comunitatii mateine.

Cat despre motivatia si semnificatia exacta,in contextul acelui moment, s-au dat numerose interpretari, insa subsemnatul,in calitate de fir de praf, se alatura celui care a spus: ,,Tragedia clipei ramine in afara oricarui comentariu uman"

Last edited by Scotland The Brave; 22.04.2011 at 14:50:37.
Reply With Quote