View Single Post
Vechi 21.04.2011, 16:04:35
Melissa
Guest

Implicit

Momentele importante din Joia Mare

Iisus a spălat picioarele ucenicilor

Mîntuitorul spală picioarele ucenicilor pentru a arăta valoarea morală a smereniei. Cine vrea să fie slujit, să fie mai întîi slujitorul tuturor. ,,Mai nainte de sărbătoarea Paștilor, știind Iisus că a sosit ceasul Lui, ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, și iubind pe ai săi, care erau în lume, i-a iubit pînă la urmă. Și cînd a fost Cina, iar Diavolul pusese acum în inima lui Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul, cugetul vînzării, știind Iisus că Tatăl i-a dat lui toate în mînă și cum că de la Dumnezeu a ieșit și la Dumnezeu merge, S-a sculat de la cină, s-a dezbrăcat de haine și luînd un ștergar s-a încins cu el. După aceea, a turnat apă în vasul de spălat și a început să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins. Și a venit la Simon Petru. El i-a zis: Doamne, Tu să-mi speli mie picioarele? A răspuns Iisus și i-a zis: Ceea ce fac eu, tu nu înțelegi acum, dar vei înțelege după aceasta. Petru însă i-a grăit: Nu, niciodată nu-mi vei spăla picioarele. Iisus i-a răspuns: dacă nu te voi spăla, nu ai parte cu mine. Zis-a lui Simon Petru: Doamne, nu numai picioarele mele, ci și mîinile și capul. Iisus a răspuns către el: Cine s-a lăut nu trebuiește să se mai spele fără numai pe picioare, fiindcă este curat în întregime. Și voi sînteți curați, însă nu toți. Căci știa pe cel ce avea să-L vînză, de aceea a zis: Nu toți sînteți curați. Iar după ce a spălat picioarele ucenicilor și și-a luat veșmintele, s-a pus iar la masă și a vorbit către ei: Înțelegeți ce v-am făcut eu?“ (Ioan 13, 1-12 )

Cina cea de taină

„Ci unul dintre cei doisprezece, care se numea Iuda Iscariotul, s-a fost dus la mai-marii preoților, Și le-a zis: Ce voiți să-mi dați, și eu îl voi da în mîinile voastre? Iar ei s-au învoit cu el treizeci de arginți. Și de atunci căuta un prilej potrivit ca să-l dea în mîinile lor.“ (Matei 26, 14-16 ). Pe cînd Iuda fugea să-L vîndă, Iisus pregătea cu ucenicii Paștile. ,,În cea dintîi zi a Azimilor, au venit ucenicii la Iisus și l-au întrebat: Unde voiești să-ți gătim, ca să mănînci Paștile? El le-a răspuns: mergeți în oraș, la cutare și spuneți-i: Învățătorul zice: timpul meu este aproape; la tine voi să fac Paștile cu ucenicii mei. Și ucenicii au făcut precum le-a poruncit Iisus și au gătit Paștile.... Iar pe cînd mîncau, Iisus luînd pîinea, a binecuvîntat, a frînt și dînd ucenicilor a zis: Luați, mîncați, aceasta este trupul meu. Și luînd paharul și mulțumind, le-a dat zicînd: beți dintru acesta toți; Că acesta este sîngele meu, al legii celei noi, care pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor. Ci vă spun vouă, nu voi mai bea de acum din acest rod al viei pînă în ziua aceea cînd îl voi bea cu voi, nou, întru împărăția Tatălui meu.“ (Matei 26, 17-29)

Rugăciunea lui Iisus

Iisus le vorbește ucenicilor despre prigoanele pe care le vor suferi și le promite un Mîngîietor: Duhul adevărului. După aceea se roagă pentru ei și pentru cei pe care Dumnezeu i i-a dat în grijă ca toți să fie „una“. „Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr. Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvîntul lor, ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una sîntem: Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvîrșiți întru unime, și ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine“. (Ioan 17, 17-23).

Trădarea Domnului de către Iuda

„Și pe cînd vorbea încă, iată a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, și împreună cu el mulțime multă, cu săbii și cu ciomege, de la arhierei și de la bătrînii poporului. Iar vînzătorul le-a dat semn, zicînd: Pe care-L voi săruta, Acela este! Puneți mîna pe El. Și îndată, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucură-Te, Învățătorule! Și L-a sărutat. Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mîinile pe Iisus și L-au prins“. (Matei 26,47-50)
Reply With Quote