Subiect: Pedeapsa
View Single Post
Vechi 17.04.2011, 16:00:26
luciand luciand is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Pai, draga Scotiene, esti foarte aproape de intelegerea mea si de intelegerea ortodoxa. Dumnezeu, intr-adevar, face pasul cel mare cu dragostea Sa catre noi, iar noi raspundem cu pasul cel mic al dragostei noastre catre El. Aceasta dragoste a noastra este umbra a celei dumnezeiesti. Unii incadreaza aceasta dragoste dumnezeiasca, agape, in domeniul rational, altii o ridica peste ratiune si ii spun suprarationala. Cele doua curente au coexistat in Biserica nedespartita, adica pana la anul 1054, dar bizantinii au pus accent pe mistica, pe suprarational, in timp ce apusenii au mers mai mult pe ratiune si rational, culminand cu scolastica si Thomas d'Aquino. Insa, au si apusenii misticii lor si unul din cei mai renumiti este Meister Eckhard. In rasarit mistica e la ea acasa si incepe cu Dionisie Areopagitul, se continua cu Sf. Maxim Marturisitorul, Sf. Simeon Noul Teolog si Sf. Grigorie Palama, cel ce ridica mistica pe culmi foarte inalte. Eu am preluat de la ei intelegerea lui agape ca suprarationala si mie mi se pare fireasca aceasta abordare. Ma simt bine in mistica.
Da, spui foarte bine ca nu se poate ajunge la agape fara lepadare de sine si smerenie. Lepadarea de sine si smerenia se leaga una de alta, adica cu cat te lepezi de sine cu atat Dumnezeu iti da smerenia. E si o spusa frumoasa: "Dai vointa, primesti putere". Adica, cedezi vointa ta lumeasca, cea egoista, iar Dumnezeu iti daruieste smerenie, iubire, intelepciune, intr-un cuvant putere.
Domnul Iisus Hristos fie intre noi acum de Florii si sa-L primim cu bucurie si in inimile noastre!
Har, smerenie si jertfa de sine.
Știi care-i problema cu tine, MariS? Ori nu-ți dai seama și, din cauza lipsei de rigoare, de concentrare și de logică le amesteci de nu mai știi nici tu de ele, ori ești de-a dreptul rău intenționat! Nu mă pronunț, încă, dar am o bănuială!
Faza cu înțelegerea ta și cea Ortodoxă ar fi de-a dreptul hilară dacă n-ar fi penibilă și îngrijorătoare! E clar că vă cunoașteți (chiar bine) și vă ridicați "mingi" la fileu. Nu știu de ce nu mă surprinde lucrul ăsta?!
Să nu se înțeleagă greșit, n-am nimic cu cei care se dovedesc a fi ceea ce se declară. Pe mine mă îngrijorează „lupii în piei de oaie”!
Din prima frază încurci, iar, borcanele! Poate n-ai citit bine Scriptura, sau poate ai probleme cu determinarea corectă a succesiunii cauză-efect (de la prea multă mistică, probabil)! În Scriptură se spune clar: Eu stau la ușă și bat. Dacă mi se va deschide voi intra... În iconografie scena e reprezentată cu o ușă având clanță doar spre interior! Hristos „bate” fiind prezent permanet, la dispoziția noastră! Dar primul pas îl facem noi, deschizându-i ușa! Apoi, doar, face El pasul cel mare spre noi! Bine-nțeles că iar ai aburit-o aici! Dumnezeu nu ne mântuiește cu forța și nici nu ne obligă la ceva! Dumnezeu ne ajută, în măsura în care Îi cerem ajutorul! Lucrarea aceasta se numește sinergie, în spiritualitatea Răsăritului Ortodox și tocmai acest aspect al înțelegerii divine ne deosebește fundamental de Apus. Este posibilitatea mîntuirii prin conlucrarea omului cu divinul, fără nici o constrângere a celui dintâi, prin simpla sa voință liber exprimată, altfel spus – liberul arbitru. Este, de fapt diferența dintre concepția Ortodoxă despre liberul arbitru și cea apuseană despre predestinare. Din păcate tu nu înțelegi subtilități de acest gen și-i dai înainte cu iubirea necondiționată și alte universalisme de genul acesta!
Cât despre mistică, ce să mai vorbesc! Cred că-ți place cum sună și doar atât! Mistica e o culme pe care se urcă prin asceză! Să faci paradă de trăirile tale pe forumuri, urmat de ceata de aplaudaci (bine că se mai face curățenie și mai dispare câte unul) nu ține de mistică ci de cultul personalității (asta foarte blând spus)! Oi fi și tu vreun mare mistic și vrei să pui de-o sectă "ortodoxă" ?! În condițiile acestea, să faci apel la marii mistici Răsăriteni mi se pare, cel puțin, o obrăznicie!
Lepădarea de sine și smerenia sunt lucruri cu care tu n-ai nimic în comun. Sunteți ca două drepte paralele, vă întâlniți la infinit (adică, pe înțelesul „misticilor” de ocazie, niciunde, niciodată)! Dumnezeu îți dăruieșe din energiile sale necreate (că tot te lauzi cu misticii), dar problema e cu receptorul! Dacă nu ești curățit prin pocăință și asceză și pregătit prin cunoaștere rațională (Theoria) n-ai cum să primești nimic! E ca și cum ai sta la umbră și te-ai aștepta să te bronzezi!
Și încă ceva: e o vorbă care spune că "gura păcătosului adevăr grăiește". Mă tot uit la semnătura ta din profil. Și aici e exact pe dos: ceea ce ar fi trebuit îngroșat e scris subțirel, "smerit", iar ceea ce ar trebui să răzbată din cele ce scrii, e subliniat tare și emfatic! Probabil ai o „predestinare” spre smerenie...
Reply With Quote