Subiect: Pedeapsa
View Single Post
  #50  
Vechi 16.04.2011, 22:06:57
luciand luciand is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 11.04.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 170
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Este corect ce spuneti.Diferenta a avut o cauza relativ simpla.Notiunea filosofica de eros,in cultura occidentala cel putin,a fost introdusa de Platon.Insa originea termenului se afla pe undeva prin misticismul orfismului unde,in mod curios,facea parte dintr-o doctrina a salvarii,cu origine revelata.Insa intre orfism si crestinism exista diferente ireconciliabile si probabil ca Parintii Apostolici,familiarizati cu notiunile din cultura greaca,au dorit pe cat posibil sa evite o confuzie intre cele doua notiuni.Asta este o teorie.Cred ca de erosul din orfism s-au ferit mai mult decat cel promovat de Platon.Culmea este ca adeptii orfismului erau la fel de critici la adresa notiunii de eros(cea uzual folosita) la fel ca si crestinii.Este insa doar o asemanare aparenta si ce spun eu poate fi catalogat ca si teorie.
Fiecare sistem, fie el religios, filosofic sau tehnic, își crează un limbaj propriu, fără de care sistemul nu se poate exprima și manifesta. Odată creat limbajul, lucrurile devin clare și rămân așa atâta timp cât toate manifestările proprii respectivului sistem se limitează la cadrele limbajului respectiv. Devine secundar modul în care s-a ajuns la acel limbaj. Etimologia (în cadrele respectivului limbaj) are, de cele mai multe ori, doar un rol de analiză și exercițiu anamnezic.
La fel stau lucrurile și cu creștinismul: el și-a creat un nou limbaj, care însă, nu schimbă sensurile profunde și adevărurile proprii creștinismului. Oricare ar fi fost limbajul adoptat, creștinismul ar fi avut aceeași valoare! Dacă primii creștini (de factură iudaică) s-au folosit de limbajul propriu iudaismului, după expansiunea în mediul elenistic, limbajul a pornit de la cel propriu versiunii elenistice a Sfintelor Scripturi - Septuaginta, precum și de la cel propriu filosofiei aristoteliene.
În momentul în care, în mod evident, creștinismul s-a rupt de mozaism, iudeii au renegat limbajul și textul Septuagintei care fusese considerat până atunci ca și a doua versiune revelată a Sfintelor Scripturi.
Problema este aceeași și astăzi. Creștinii de azi au pierdut o parte din sensurile și noțiunile spiritualității Răsăritului Creștin, care rămăseseră proprii în mai mare măsură Ortodoxiei. Din nefericire, pierzându-se sensul exact al termenilor se pierde și esența, iar o parte a sistemului devine impenetrabil datorită carențelor de limbaj. Exact cum în Apusul medieval "ceea ce era în greacă se sărea" din cauză că nu se mai cunoștea limba, la fel și astăzi spiritualitatea (în sensul ei de sistem cognitiv, iar nu de trăire) se deformează din cauza necunoașterii corecte a termenilor.
Nu vreau s-a mai lungesc pentru că nu-i locul aici. Motivul pentru care am încercat să lămuresc niște termeni este acela că, în lipsa unor definiții clare, se ajunge la raționamente ilogice, în care se confundă cauza cu efectul și ipoteza are rol de concluzie!
Reply With Quote