Citat:
În prealabil postat de Lucemferre
Era trecut de miezul nopții. Nu am stat să mă gândesc la cele mai frumoase exemple. Eu vin cu fapte concrete care demonstrează că conștiița nu e ceva născut, ci se dobândește și voi spuneți că e sădită de Dumnezeu fără niciun argument. Doar că așa spun sfinții părinți. Dacă era de natură divină și era ceea ce făcea diferența dintre om și animal, acei copii din primul post ar fi avut și ei conștiință. Ei nu au, pentru că n-au avut de la cine să învețe. Nici măcar după ce au intrat în contact cu lumea și s-au făcut eforturi uriașe să învețe o limbă, să fie interesați de oameni și activitățile lor nu s-au făcut mari progrese. Nu au devenit oameni. Nu au căpătat conștiința...cu toate că până la urmă a luat naștere și cadrul perfect pentru manifestarea ei.
Dacă există posibilitatea să merg pe Lună, eu pot să aleg să merg pe Lună. Atâta timp cât posibilitatea există, vorbim de alegeri. Ar fi vis dacă aș vrea să merg pe Saturn. Și iar ne îndepărtăm, legându-ne de exemple, de esență. Ce m-a determinat să aleg să fac ceva, să mă manifest în acel mod? Principiile...dar principiile din nou sunt create de cei din jurul nostru. Noi avem capacitatea de a gândi, însă asta e o forță impersonală. E o putere din noi, însă cum gândim e determinat de ceilalți și de mediu.
Hitler le spăla creierele naziștilor. Eu nu pledez pentru neascultarea conștiinței. Doar că nu e de natură divină, gândește-te la copii, și că ceea ce stă în spatelele alegerilor pe care le facem nu ține de noi. Și dacă nu ține de noi, nu avem cum să fim vinovați. Deci nu ar trebui ca Dumnezeu să pedepsească.
|
Revin cu ce am spus mai devreme: ca să alegi, trebuie să ai din ce. Adică trebuie să ai alternative. Și nu orice alternative, doar cele viabile. Încă o dată: să mergi pe Lună nu-i o alternativă pt. tine. Poate pentru Bill Gates! Pt. tine e un vis (asta doar dacă nu mă surprinzi atât de tare încât să ai potența financiară a lui Bill). Să ai posibilitatea alegerii este similar cu a te afla în fața unei răspântii. Poți alege drumul din dreapta sau drumul din stânga. Poți alege doar ceva ce este în puterea ta în momentul și locul respectiv! Deși există un drum spre Roma, nu-l poți alege dacă te afli la Bușteni pe o potecă ce se bifurcă spre Babele!
Poți alege în fiecare moment al vieții tale să faci ceva anume. Evident că fiecare alegere este condiționată de cea de dinaintea ei. Dar, cu toate acestea, și în momentul următor unei alegeri greșite, poți face o alegere bună. Se schimbă doar efortul și/sau timpul în care îți atingi obiectivul! Fiecare algere proastă te întârzie de la țelul vizat, dar nu te poate face să nu-l mai poți atinge. Cu o singură condiție: să te încadrezi în timp! Moartea implacabilă e singura care te poate opri de la a-ți atinge țelul.
Conștiința, așa cum o vedem noi creștinii (dar nu numai) este doar un ghid intern. Faptul că noi credem că este de la Dumnezeu nu-i doar pentru că o spun Sfinții Părinți (deși ar fi deajuns și doar atât), ci mai ales pentru că din experiența vieții se dovedește că o au toți oamenii (de conștiință e vorba), din toate timpurile, indiferent de sistemul moral, religios și filosofic din care au făcut sau fac parte.
Iar treaba cealaltă, cu pedeapsa și iadul, care bag eu seamă că te frământă pe tine, este cam așa în viziunea creștină.
Dumnezeu este incomprehensibil, infinit, atemporal și încă multe altele (îți sugerez să citești Dogmatica Sfântului Ian Damaschinul). Atributele care i se conferă lui Dumnezeu de către oameni sunt niște mijloace rudimentare cu care să poată fi perceput ceva (mai exact Cineva) ce nu poate fi cuprins.
Iadul nu este un loc material în care ajungi să fii pedepsit! La fel cum întunericul este absența luminii, la fel și iadul este absența iubirii. La scadența dată de termenul "moarte"! Iar la faptul că iadul nu este un loc, se adaugă faptul că iadul nu este
în timp și nici
un anume timp. Timpul este a patra dimensiune a universului cunoscut și suntem siguri că în transcendent el nu există!
Așa că tot ceea ce ai de făcut este să-ți asculți propria conștiință, cea sădită în tine de Dumnezeu!