Citat:
În prealabil postat de Lucemferre
Vă mulțumesc și pentru opinia dvs., dar..of, tot nu atinge miezul. Eu nu mă refeream la libertatea Absolută. Nu mă refer nici la liberul arbitru, deci la libertatea de-a alege. Ci la libertatea în gândire. Da..sunt liber să gândesc, nu mă oprește nimeni, dar gândurile mele sunt "libere"? Deci libertatea să alegem o avem cu toții. Dar nu suntem liberi să alegem ce vrem și o să vin cu un exemple mai jos.
Ba da, dvs. dacă alegeți în seara asta ca mâine să vă beți cafeaua în Veneția, ați ales. Ați avut libertatea să alegeți și ați făcut-o. Că nu puteți să ajungeți acolo, e altă problemă și deja nu mai ține de actul alegerii. Problema e ce v-a determinat să alegeți Veneția? De ce nu Grecia sau Brazilia? Poate pentru că vă place ceva din Veneția, dar de ce vă place? Că așa e scris în genele dvs. Acel lucru vă stimulează centrii plăcerii din creier.
|
Cred că faci o confuzie: exemplul nu e prea bine ales. Ceea ce spui tu aici se referă la libertatea de "a visa", iar nu la cea de "a alege"! E ca și cu legea (mai pragmatică) a cererii și ofertei: cererea care nu este susținută de mijloacele financiare - necesare și suficiente - nu este, de fapt cerere. Este un vis, o dorință, o năzuință!
Este un nonsens să alegi ceva imposibil de realizat. Ajungem la aberații de genul că eu vreau să merg în vacanță pe Lună, sau pe Marte, dacă tot există!
Citat:
În prealabil postat de Lucemferre
Conștiința, din punctul meu de vedere, cum că e ceva transcendent, o fărâmă din asemănarea cu Dumnezeu cade, pentru că este evident că și ea este rezultatul educației. Copilul acela care a crescut precum animalele în junglă, fără mamă, fără tată, fără vreun alt om în jurul lui, ci singur, izolat de orice contact cu omul, nu are nicio conștiință.
Dacă era ceva de natură divină, s-ar fi manifestat și la el, că tot om e. Conștiința apare numai la oamenii care au crescut cu alți oameni, deci e clar că felul în care percepem Binele și Răul e dependent de educația noastră. Educația o primim, așadar și conștiința ne e influențată.
|
Cred că nici aici nu pui bine problema. Conștiința este de natură divină și este pusă în om de către Dumnezeu. Într-adevăr, manifestarea ei se face într-un anumit cadru, dat de societate (mediu) sau de circumstanțe. Copilul din exemplu are conștiină (nu avem nici o dovadă că n-ar avea) dar nu are un cadru de manifestare! Sau dacă-l are, e prea diferit de ceea ce putem noi, ceilalți, percepe.
Dacă nu pornești de la această premiză, riști să te alături lui Hitler care spunea (ca să-și justifice actele) că "conștiința este ceva inventat de către evrei"!
Citat:
În prealabil postat de Lucemferre
Ca exemplu:
Un ortodox consideră că e păcat să ucizi. De ce? Pentru că așa spune dumnezeul biblic. Dacă biblia lui ar fi fost alta, nu ar mai fi considerat păcat actul uciderii. Nu e nicio conștiință la mijloc, pentru că din moment ce tu ești convins că e bine, nu are cum să te "mustre" conștiința. Un mayaș nu avea nicio problemă să ucidă un om dacă era jertfă zeului. Vedeți? Conștiința e modelată în funcție de convingerile noastre, convingeri influențate de principiile pe care alegem să le urmăm, cărora le dăm crezare; principii enunțate de altcineva. De ce alegem să dăm crezare unui sistem religios și nu altuia? Depinde...tot de o altă sumedenie de factori.
|
Și aici exemplul tău e puțin tendențios! Trebuie să fii puțin mai riguros. Când se credea maiașul îndreptățit să ucidă și când se crede ortodoxul îndreptățit să ucidă? Maiașul își ucidea oare semenii, camarazii? Nu, el jertfea doar prizonieri de război! La fel, ortodoxul primește "dezlegare" să ucidă în război, iar pedeapsa Bisericii pentru uciderea în timp de război este doar de 1 an de oprire de la împărtășanie. Asta nu înseamnă că omul (ortodox, maiaș sau ce-o fi el) nu este chinuit de propria conștiință pentru fapta sa!
Pe de altă parte, în toate societățile - luate de-a lungul istoriei și în toate sistemele religioase și filosofice sunt câteva lucruri considerate prin excelență imorale: să ucizi, să furi, să minți, să-ți lovești părinții... Asta nu-i împiedică pe unii oameni să facă aceste lucruri și deopotrivă, nu-i scutește de judecata și chinul propriilor lor conștiințe.
Iar faptul că, în pofida conștiinței și a normelor morale ale societăților, faptele de mai sus (și altele nespuse aici) se întâmplă, nu se poate substitui într-o justificare a acestor fapte!