Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc
Alexandru Graur
Theodor Hristea
Mioara Avram
Petru Zugun
Dumitru Irimia
Cornel Dumitriu
Iorgu Iordan
si "Gramatica Academiei" (oricare dintre editii)
|
Salut,
Am găsit regulile într-o
carte scrisă de Prof. univ. dr. Lucian Chișu, care are la bibliografie "Gramatica Academiei". Cum să înțeleg corect ce scrie mai jos, căci se pare că totuși nu m-am înșelat?... Te rog să mă ajuți să mă lămuresc, pentru că e foarte important pentru mine să mă corectez dacă e cazul.
Virgula [, ]
* izolează vocative, apoziții, interjecții, cuvinte incidente, de restul propoziției, complemente circumstanțiale și elemente predicative suplimentare situate între subiect și predicat.
* desparte complementele circumstanțiale antepuse subiectului; două părți de propoziție diferite care au același regent; atributul explicativ și circumstanțial antepus regentului.
* coordonează, prin juxtapunere, elementele componente ale unei părți de propoziție multiple.
* în frază, izolează propoziții și fraze incidente, propoziții intercalate într-o altă propoziție sauîntre două coordonate, apozitive.
* desparte completivele circumstanțiale cauzale, consecutive, concesive, condiționale, indiferent de poziție, o atributivă explicativă când nu este plasată imediat după termenul regent.
*
coordonează, prin juxtapunere, propoziții de același fel; prin raportul adversativ și conclusiv (împreună cu conjuncția sau/și copulativ și disjunctiv) dacă este reluată conjuncția.
Notă: Nu se pune virgulă !
- între următoarele patru părți de propoziție (indiferent de topică: subiect,
predicat, complement directși complement indirect.
- între determinant și determinat.
- între verbul copulativ și numele predicativ.
- între regentă și subiective, predicative, completive directe, completive
indirecte, indiferent de poziție.
- între regentă și circumstanțiale de timp, loc, mod, scop, dacă sunt postpuse.
Mulțumesc!