View Single Post
  #97  
Vechi 11.04.2011, 23:37:28
mihaila_alin
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Lucrul cel mai important in citirea/rugarea Psaltirei este binecuvintarea duhovnicului .
Mai este o regula legata de doza in care se face aceasta citire zilnica dar aceasta tine de obligatiile duhovnicului insasi in sensul ca se poate recomanda sa se porneasca de la o ,,slava" pe zi (insiruirea de psalmi cuprinsa intre doua indicatii ,,slava..." tiparite cu culoare rosie) si poate merge pina la cel mult 3 catisme pe zi pt. pt. un mirean in cazul crestinilor acomodati , stiuti, cunascatori ai luptei duhovnicesti cu ispitele. Nu este cazul sa detaliez acest aspect al posibilelor incercari duhovnicesti.
De asemenea trebuie sa fie cunoscute perioadele din an in care nu se practica citirea psaltirei (tot de la duhovnic se invata) asa cum de exemplu este acum in postul pastelui cind de joi (din saptamina sfintelor si infricosatoarelor patimi ale Mintuitorului , adica ,,joia mare")si pina dupa saptamina luminata (prima saptamina de dupa post) nu ne mai rugam si cu citirea Psaltirei.
Postul nu este o conditie obligatorie pt. cititul Psaltirei.
Alta regula este ca cititul se face obligatoriu cu rugaciunile incepatoare specifice ei, cu molitvele(adica , rugaciunile) de la sfirsitul fiecarei catisme si plus molitvele de la sfirsitul cartii (cele pt. biserica,pt.vii, pt. adormiti si pt. tine personal cu pomenirea numelor ,,casnicilor" nostrii, fiecare la locul lor potrivit)
De asemenea este de retinut ca nu exista un timp anume din zi destinat rugarii cu Psaltirea , se poate face in orice moment al zilei, sau se poate apela la tipicul monahal , de a se citi seara tirziu sau noaptea .
Mai adaugam ca cititul la psalmi poate fi o parte dintr-o serie de rugaciuni ale zilei (alaturi de acatiste, paraclise, etc) sau poate fi doar ea singura constituita ca o rugaciune a zilei , in situatia cind se citesc mai multe catisme odata.
Bucuriile acestui fel de rugaciune nu intirzie sa apara si este de retinut ca bine este sa se inradacineze ca si un obicei aceasta nevointa .

Totusi , un cititor de Psaltire simte nevoia asistarii de catre un duhovnic multa vreme (uneori si peste 5-7 ani) pe parcursul nevointei pt. explicarea si intelegerea particularitatior legate de acest obicei, in sensul ca apar multe trairi sau intimplari care necesita a fi lamurite , uneori ispite atit de fine, de subtile incit este mare nevoie de sfatul; duhovnicului pt. a merge hotarit inainte . Un singur exemplu dau , acela ca extrem de multi cititori se vaita de un lucru cvasi comun : desi citesc de 1-2-3 ani la Psaltire ei tot nu inteleg sau nu retin mare lucru din ea ... si atunci ar mai avea vreun rost sa citeasca asa inainte ca nepriceputul ? doar sa trancan asa, fara rost din gura ?
Acesta nu este un motiv pt. a renunta la cititul ei . Si in sfirsit, mai sunt multe aspecte legate de incercarile duhovnicesti care necesita lamuriri permanent , motiv pt. care am spus ca asistenta duhovniceasca este esentiala .

Sa binecuvinteze D.zeu cu spor duhovnicesc si isbinda in nevointa pe toti cititorii de Psaltire !
frate zaharia sa nu crezi ca as vrea sa te contrazic cumva sau sa te supar Doamne fereste doar vreau sa completez putin din ceia ce stiu si eu:o data l-am intrebat pe parintele Serafim ce a fost cindva ucenic parintelui Cleopa,parinte eu sunt mirean pacatos cum sa citesc la psaltire,raspuns:sa nu apuna soarele peste tine.
te rog iarta-mi indrazneala.spor in cele duhovnicesti.
Domul cu noi.Amin.
Reply With Quote