View Single Post
Vechi 11.04.2011, 11:39:47
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit Cronologia bibliei !

Biblia nu este o carte de istorie , probabil ca multi au auzit aceasta dar nu o inteleg sau nu o cred ! De asemenea nici o carte de stinta profana nu este ! Toti citi au incercat sa ii aplice un studiu matematic la cronologia sa au sfirsit prin a nu intelege nimic (atunci cind D.zeu a avut mila cu ei !) sau prin a cadea in inselari sofiste si culturale deosebit de elevate ale ispititorului (cind mila s-a retras !).
Mai este de retinut ca stiinta adevarata pt. acest univers in care ne gasim este ea , Biblia, dar ca nu serveste decit celor care stiu citi si intelege cu sufletul , cu duhul lor. Stiinta profana , pe care D.zeu o ingaduie sa fie desvaluita treptat , nu a fost data oamenilor decit pt. a putea stapini lumea la nivelul lor de creaturi ale divinitatii si nu pt. a se ridica pe ei la rangul de creator sau pt. ca prin aceasta stinta sa il masoare tocmai pe El. Dar ma rog, aceasta intelegere , in acest fel, si cercetare tot in acest sens a Scripturii este dor pt. cei care cu suflet curat il cauta pe D.zeu si nu pt. toti visatorii sau cei care stiu putina aritmetica si vor neaparat sa le iasa niste calcule .
Totusi , Biblia este o carte a Adevarului intruchipat intr-o forma vizibila si contine in ea absolut numai adevaruri , multe dintre ele pe care urmeaza, cine stie cind v-a vrea D.zeu, sa le descoperim in continuare .
De unde stim noi ca in Biblie nu este nici o eroare ? De la D.zeu insusi desigur .
Cu f. multa vreme inainte, cu peste 800-1.000 de ani mai inainte de a fi scrisa Biblia (la forma completa de astazi), D.zeu a scris o alta carte in folosul oamenilor , care le trebuiau lor la acea vreme, la acel moment, si care se cheama Psaltirea prorocului David. Sub inspiratia si asistenta neintrerupta a Duhului Sfint si prin mina lui David a aparut pe pamint Psaltirea .
Aici, in aceasta carte , cei care iarasi il cauta pe D.zeu cu duhul lor si nu minati de vreo stiinta sau ambitie (numite : matematica, fizica, cosmetica, estetica , antropologie, cosmogonie,s.a.m.d.) gasesc adevarurile lui D.zeu . Psaltirea a fost data inaintea tuturor cartilor de cult pt. a servi pregatirii duhovnicesti individuale si a se invata omul, a lua seama pe viitor , la cuvintul Domnului si a invata cum sa-l talmaceasca .
In aceasta deosebit de valoroasa si totodata puternica carte D.zeu insusi se marturiseste spunindu-ne 2 lucrui capitale (Psaltirea contine extrem de multe lucruri asemenea de capitale pt. viata omului dar noi acum ne limitam la subiectul nostru !) :
- ,, Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lamurit in foc, curatat de pamint, curatat de sapte ori " (Ps.11/6)
Iata de ce nu trebuie sa ne indoim de ce scrie in Biblie, ca si in toate celelalte carti sfinte, si sa cautam sa le dovedim stintific , ci din contra sa cautam sa intelegem cuvintul Lui si sa il luam dintru inceput ca fiind adevarat , fara sa ne mai indoim !
- ,,Ca o mie de ani inaintea ochilor tai sunt ca ziua de ieri, care a trecut, si ca straja noptii " (Ps. 89/4)
Iata deci raspunsul la framintarile celor care vor sa lege cu stinta lor sfinta Scriptura . Abia in clipa in care D.zeu ne v-a desvalui cum numara El anii si ce valoare are la El lungimea unui an , ei, abia atunci vom putea aplica matematica la antropologia bibliei . Pina atunci este o nebunie sa cugetam macar asemenea lucruri .
A, da, noi stim despre noi oamenii, stim cum numaram noi anii, ce valoare are lungimea unui an pt. noi oamenii , dar ... atit ! Lucru care nu este suficient pt. a intelege Biblia . Tainele lui D.zeu ramin taine atita vreme cit considera D.zeu ca nu trebuie, ca nu avem aceasta nevoie reala, sa ni le desvaluie .
Iar despre Psaltire nu trebuie sa ne indoim o clipa , despre calitatile ei binecuvintate , deoarece este suficient sa ne aducem aminte ca pina la secolul XIX exorcizarile nu se faceau cu Evanghelia ci cu Psaltirea (iata ce mare putere are asupra iadului si alor sai !) si ca deasemenea cititul , uzul, ei in canonul individual al fiecarui crestin este conditionata neaparat de anumite reguli tocmai pt. a preveni neplacerile din partea ispititorului . Mai multe nici nu mai are rost sa spunem despre ea . Este deja mult prea suficient .

Daca am fi crestini cu adevarat , daca am fi condusi de duhovnici priceputi si destoinici, daca am face canon cum trebuie si daca viata noastra intreaga ar fi cit mai in cuvintul Domnului am fi stiut deja ca ,, Minunata este stiinta Ta Doamne, mai presus de mine; este inalta si nu o pot ajunge" ( Ps.138/6) si nu ne-am mai fi lasat la indemina dracilor si la sofismele lor cu care ne cotropesc mintea si sufletul facindu-ne sa ne indoim sau sa ne punem intrebari tocmai despre sfinta scriptura !
Dar chiar daca nu am fi atit de iscusiti in viata duhovniceasca totusi suntem salvati de la mari greseli crezind simplu , sincer dar adevarat, adica cu tot sufletul in Domnul . El insusi ne invata necontenit aceasta si ne spune : ,, Mai bine este a nadajdui in Domnul, decit a nadajdui in capetenii" (Ps.117/8)., in capeteniile de orice fel si bine inteles in cele ale stiintei desigur, care ne insufla si sofismul cum ca daca sti cit mai multa stiinta profana esti tare de tot ; cit de fals !!! Daca nu sti si stinta lui D.zeu se poate spune ca nu sti nimic din ce este in lumea aceasta ! Defapt sfintul Grigore Palama ne si invata si ne si atentioneaza ca daca pina la 20-25 de ani te-ai indeletnicit cu stinta (profana, desigur) ei, de atunci si pina mori trebuie sa studiezi pe cea a lui D.zeu si abia atunci poti ajunge barbat desavirsit !
Daca fratii nostrii intru Hristos nu se indeletnicesc cu acest studiu in mod asiduu si nici nu sunt credinciosi cu tarie multa nu putem decit sa-i deplingem deoarece isi irosesc viata; putem sa spunem : ,, Vazut-am pe cei nepriceputi si ma sfirseam, ca n-au pazit cuvintele Tale " (Ps.118/158).

In concluzie trabuie sa luam seama la acest izvor deosebit , care este Psaltirea, ca un isvor pregatitor pt. intelegerea Bibliei , sa ne indeletnicim cu studiul ei (nu numai citirea simpla) sa deprindem astfel cuvintele lui D.zeu , sa credem nemarginit in ele, sa nu ne mai incredem in oameni ci doar in D.zeu atottiitorul si sa nu mai luam stiinta lumii acesteia drept adevar primordial.
,, Domnul cunoaste gindurile oamenilor, ca sunt desarte" (Ps.93/11)
si pt. aceasta a avut permanent grija in ce ne priveste viata omului pt mintuire , trimitindu-ne astfel la momentele optime tot ceea ce ne este necesar.
Sa nu-l uitam pe D.zeu lasindu-ne cuceriti de ceea ce nu merita mai mult decit simpla atentie !

Last edited by zaharia_2009; 11.04.2011 at 11:52:24.
Reply With Quote