View Single Post
Vechi 11.04.2011, 10:22:34
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucemferre Vezi mesajul
Ce frumos îmi răstălmăcești vorbele.
+Scriptura e posibil să fi fost modificată. Ce garanție ai tu că e autentică? S-a hotărât că Evangheliile lui Toma, lui Iuda, Copilăriei lui Iisus ș.a. nu sunt ale Apostolilor. Dacă acelea nu sunt ale Apostolilor, de unde știu eu că cele 4 sunt ale lui Marcu, Matei, Luca și Ioan? Tu nu ai decât să lei iei drept 100% originale și de inspirație divină. Nu îmi reproșa, însă, faptul că eu nu pot să fac la fel și-mi pun unele semne de întrebare.
Criteriul canonicității (adică, dacă o scriere este inspirată și are statutul de Sfântă Scriptură) nu are nimic de-a face cu autoratul lucrării.

Cu alte cuvinte, Evanghelia după Marcu nu a fost recunoscută de către Biserică a fiind inspirată pentru că ar fi fost scrisă de Marcu (de altfel, Biserica nici nu ne învață cu statut de adevăr de credință, ci doar de tradiție, cine ar fi fost Marcu sau care ar fi fost originea textului), ci pentru că învățătura cuprinsă în această Evanghelie este ortodoxă.

Evanghelia după Toma nu a fost exclusă din canon pentru că ar fi existat dubii serioase că a fost scrisă de Toma sau că ar fi exprimat punctul său de vedere, ci pentru că învățătura ei nu era ortodoxă.

Pe scurt: nu autorul garantează ortodoxia și calitatea de Scriptură inspirată a scrierii, ci conținutul. Iar ortodoxia conținutului s-a dezvăluit Bisericii prin lucrarea Sfantului Duh, după cuvintele Mântuitorului.
Reply With Quote