View Single Post
Vechi 07.04.2011, 15:20:46
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Religia: Ortodox
Implicit

Doamne mulțumesc pentru soluția celulor solare.

Am făcut un experiment simplu, după ce mi-a insuflat Domnul de sus din smerenia Sa că e Adevărat, că e bine, că se poate, adică am prins încredere și am mai cercetat ceva gen termocuplu de suprafață, și nu prea credeam că voi reuși ceva de luat în seamă, dar am încercat și iată că a venit „minunea”:

Pe o plăcuță mică de aluminiu, am ars puțină hârtie cât să am 1-2mm de cenușă ca strat despărțitor, peste care am pus un bănuț de cositor cu diametrul de 1cm și am măsurat tensiunea: 0,400mV. Am crezut că e ceva cu aparatul. Apoi am reâncălzit cenușa dintre aluminiu și bănuțul de cositor cu bricheta timp de 2-5secunde și aproape aceiași tensiune 0,300mV-0,200mV. Fenomenal!

DECI iată ce dar de sus: ne-a dăruit Domnul cea mai simplă și cea mai eficientă celulă solară-termică.

Nu intru în explicații științifice, dar energia termică se înmagazinează în carbonul negru, între aluminiu și cositor sub formă de energie electro-mecanică (ceva se dilată și are temperatură mare) și apare o tensiune elecromotoare la nivelul suprafețelor de separație.

Foarte frumos, mi-am presărat cenușă în cap! (De fericire :) )

Iar o celulă solară de 10cm x 10cm se obține cred foarte simplu:

Deasupra, un strat de staniu (staniol, cositor) așezat pe un strat de cenușă (carbon, grafit, mangal) așezate pe un strat de aluminiu(tablă subțire), și astea vin plasate la soare.

Eventual se acoperă cositorul cu o bucată de sticlă și se vopsește cositorul cu negru sau se face o plasă de cositor cu găuri foarte foarte mici și se pune sub soare... și gata.

Sub sticlă, cenușa neagră ar trebui să ajungă la 50-60-70 grade Celsius la soare.
Ar trebui să se obțină mai multă energie cu cât suprafața e mai mare; La 10cm x 10cm ar trebui să se poată consuma 0,25W dacă ai soare ce încălzește carbonul la 50 grade C.

Se poate obține tensiune și dacă ai ține celula termo-solară cu cenușa (carbonul) ca să se încălzească la o flacăra oarecare.

Pare cea mai simplă și eficientă conversie a căldurii și luminii solare în energie electrică.
Adică aluminiul trebuie să fie la rece și cositorul și carbonul la cald.

Mulțumesc Doamne încăodată.

Să vedem acuma cine se încumetă să creadă, să facă testul și apoi să fabrice așa ceva...

Last edited by vsovivi; 07.04.2011 at 16:50:48.
Reply With Quote