View Single Post
Vechi 30.03.2011, 21:02:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Iertare, ca nu ma pot abtine sa nu comentez. Exista adevar si adevar, adica vreau sa spun adevar necesar mantuirii si adevar necesar cunoasterii. Adevarurile necesare mantuirii sunt putine, si ele sunt putine nu pentru ca ar fi neimportant Adevarul, ci pentru ca tot OMUL sa se poata mantui, nu numai CARTURARUL. Dar nu e rau sa stim si adevarul prin care cunoastem cat mai bine pe Dumnezeu, dar pentru el exista timp suficient in Imparatie cand vom sta fata catre fata. Acum, ca sa se inteleaga deosebirea intre un adevar necesar mantuirii si unul necesar cunoasterii, ma folosesc de exemplul cu soarele patrat. Adevarul ca soarele este patrat sau rotund este un adevar necesar cunoasterii. El nu ma "incalzeste" (citeste mantuieste) cu nimic, dar imi da o idee despre soare. Dar Adevarul ca soarele incalzeste este unul necesar "mantuirii" (de raceala, de exemplu) si el trebuie cunoscut fara doar si poate. Problema apare cand noi facem din toate adevarurile cunoscute, adevaruri necesare mantuirii si alcatuim un "chestionar" cu 100 de intrebari pentru 100 de puncte. Si credem ca Dumnezeu bifeaza intr-un carnetel cele "luate" si cele "buctate", ca pentru carnetul de sofer.
Continuati, cu scuzele de rigoare pentru interventie.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Am scris si eu, ca atat timp cand este in Biserica un credincios mai poate avea si erori. Adevarul este necesar si Dumnezeu S-a revelat in Sfanta Scriptura pentru ca odata cu indepartarea omului de Dumnezeu el ajunsese sa nu Il mai cunoasca, sa se inchine la creatie sau la ceva plasmuit de mintea sa. Dumnezeu S-a revelat ca sa ne inchinam la El si vrajmasul sa nu ne faca sa ne inchinam la altceva.
Daca adevarul de credinta nu ar avea importanta atunci toti sfintii s-au inselat si doar noi am gasit adevarul. Pentru ca toti sfintii au luptat pentru apararea adevarului de credinta. Baza credintei noastre este Crezul, de aceea il repetam iar si iar la fiecare Liturghie. Deci un credincios practicant cunoaste adevarul de credinta.
Cel mai probabil se poate mantui si cineva care cunoaste foarte putin, daca poate beneficia de Sfintele Taine din Biserica.
Reply With Quote