RUGĂCIUNE LA VREME DE ISPITĂ
În  orice împrejurare te-ai afla, de bucurie, de întristare, lipsă ori  bunăstare, înalță gândul smerit și inima curată către Dumnezeu,  aducându-I laudă, mulțumire ori cerere, și El, Care ascultă chemările  sincere și curate, nu te va trece cu vederea.
   Doamne,  Doamne, Cel ce ai îngăduit diavolului să ispitească în rai pe strămoșii  noștri Adam și Eva, spre a le încerca ascultarea și supunerea lor; Cel  ce așișderea ai îngăduit diavolului să ispitească cu îngroziri și cu  suferințe grele pe dreptul Iov, robul Tău, pentru a se vădi și mai  lămurit virtuțile și credința lui cea întru Tine; Cel ce ai dat  îngăduință Satanei să se apropie cu ispitire de însuși Fiul Tău spre a-L  îmbia și a-L momi cu poftele și deșărtăciunile acestei lumi, pentru ca  înfrânt și rușinat acest duh blestemat să audă din gura Mântuitorului  lumii cuvintele: 
„Înapoia Mea, Satano, căci scris este: Domnului Dumnezeului tău să te închini și numai Lui unuia să-I slujești”;  Cel ce tuturor drepților și sfinților Tăi le-ai dat vremi de ispitire  și de grele îndolieli, pentru ca prin ele, lămurindu-se, să iasă și să  rămână și mai întăriți în credință, în nădejdea, în dragostea și în  supunerea cea către Tine; Însuți, atotputernice și preabunule Stăpâne,  ajută-mi și mie în această clipă grea, când duhul Satanei îmi tulbură  mintea cu îndoieli și cu îmboldiri și amăgiri viclene frământă inima și  sufletul meu; arată-mi mie, Milostive, adevărul și calea Ta cea dreaptă,  pentru ca, biruind uneltirile lui de acum, să mă pot bucura de  cuvintele Apostolului Tău Iacob, ce zice: 
„Fericit bărbatul care  rabdă ispita, căci lămurit făcându-se, va lua cununa vieții pe care a  făgăduit-o Dumnezeu celor ce îl iubesc pe El”. Dăruiește-mi,  Stăpâne, inimă curată și credință tare, pentru ca în aceste clipe să pot  cânta dimpreună cu proorocul Tău David: 
„Doamne cât s-au înmulțit  cei ce mă necăjesc! Mulți zic sufletului meu: Nu este mântuire lui întru  Dumnezeul lui! Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu ești, slava mea și cel  ce înalți fruntea mea! Cu glasul meu către Domnul am strigat și m-a  auzit din muntele cel sfânt al Lui; a Domnului este mântuirea și peste  tot poporul Tău binecuvântarea Ta”. Amin.