Subiect: Sapte mandrii
View Single Post
Vechi 25.03.2011, 14:39:20
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Mandria este un factor mental care genereaza o atitudine aroganta pe baza unor rationamente impure.

Sunt sapte feluri de mandrii:
1. mandria fata de inferiori
2. mandria fata de egali
3. mandria fata de superiori
4. mandria in identitate
5. mandria care pretinde
6. mandria care emuleaza
7. mandria in incorectitudine
Interesanta abordare a mandriei. Totusi sunt de parere ca noi oamenii suntem cei care facem ca aceasta patima sa fie o realitate ce nu poate fi epuizata. Noi suntem cei care ii dam tot atate forme, care mai de care mai subtile, atat timp cat nu incercam sa luptam contra ei.

Din cele traite, mi-am dat seama ca niciodata nu pot sa-mi dau seama ca actionez din mandrie, in momentul cu pricina, ci numai dupa un timp, cand imi reevaluez anumite atitudini si gesturi. Prin urmare, mandria actioneaza ca o orbire de moment, in care nu numai ca nu-ti vezi propriile neputine dar iti si inventezi asa-zise merite. Nu trebuie sa dai dovada de mandrie luciferica in fiecare clipa, e de ajuns numai sa palpaie si sa iasa la iveala in momentele cruciale, pentru a ajunge la acelasi rezultat, caderea din har.

Nu ne ramane decat sa cerem de la Dumnezeu, cat mai des cu putinta, "inima infranta si smerita". Sa o facem insa cu credinta, pentru ca El este Cel care ne spune: "Cereti si vi se va da."
Reply With Quote