Sapte mandrii
Sunt trei arhiinamici care ne tin departe de Dumnezeu:
1.Pofta
2.Furia
3.Mandria
Pentru cel ce vrea sa spele bine paharul pe dinlauntru
trebuie sa-i cunoasca bine si sa-i deosebeasca in experientele sale personale.
Sa vorbim despre mandrie:
Mandria este un factor mental care genereaza o atitudine aroganta pe baza unor rationamente impure.
Fie ca suntem frumosi, inteligenti, cu o buna pregatire intr-un domeniu, buni sportivi, cu bunastare materiala, ne exprimam bine…toate astea pot fi folosite ca pretext pentru a gandi despre noi ca suntem speciali si pe aceasta baza sa incubam mandrii cu anumite nivele de intensitate.
Cu o minte care gazduieste mandria, nu se pot cultiva calitati si atinge realizari duhovnicesti.
Avand mandrie suntem repede raniti,
pentru ca nu toata lumea impartaseste aceeasi viziune exaltata pe care o avem despre noi insine.
Astfel, ne simtim repede bruscati si abuzati.
De aceea, mandria ne face extrem de vulnerabili si susceptibili de a fi raniti profund.
Adoptand insa o atitudine modesta, nu mai avem tendinta de a ne simti neglijati sau abuzati, in plus avem o disponibilitate mai mare sa primim sfaturi bune.
Sunt sapte feluri de mandrii:
1. mandria fata de inferiori
2. mandria fata de egali
3. mandria fata de superiori
4. mandria in identitate
5. mandria care pretinde
6. mandria care emuleaza
7. mandria in incorectitudine
1.Mandria fata de inferiori se manifesta atunci cand observam pe cineva care ne este inferior (ierarhic, prin status, varsta etc.) si gandim asa “Eu sunt mai bun decat acea persoana”.
2.Mandria fata de egali se manifesta atunci cand observam pe cineva care ne este egal si gandim asa “Eu sunt mai bun decat acea persoana”.
3.Mandria fata de superiori se manifesta atunci cand observam pe cineva care ne este superior si gandim asa “Eu sunt mai bun decat acea persoana”. Acest tip de mandrie se mai numeste “Mandria fata de mandrie” pentru ca si superiorul, de obicei, este stapanit de mandrie.
4.Mandria in identitate este un tip de mandrie care se manifesta atunci cand ne identificam cu ceva anume: un job, o anumita forma de instruire, un sistem de idei, un status social, cetatenia unei tari, descendenta genealogica etc. si pe aceasta baza gandim ca suntem mai buni decat ceilalti.
De exemplu putem simti acest tip de mandrie gandind: “ Sunt profesor doctor (sunt mai destept ca altii)”, “Sunt de vita nobila (sunt mai special ca ceilalti)”, “Sunt crestin (nu sunt ca cei rataciti)”
Majoritatea oamenilor manifesta acest tip de mandrie.
Chiar si un cersetor se poate hrani cu gandul mandriei astfel:“Sunt un cersetor smecher ”. (nu unul oarecare)
Mandria in identitate nu este simpla recunoastere a unei stari de fapt, ci reprezinta un simt exagerat al importantei de sine, pe baza unei identitati specifice.
5.Mandria care pretinde se manifesta atunci cand avem o idee exgerata despre realizarile noastre si gandind ce lucruri bune am facut sau ce calitati deosebite am cultivat.
Acest tip de mandrie apare de exemplu sub o forma mai subtila astfel: Putem intelege un simplu subiect filocalic si sa gandim “cata intelepciune am acum, ce viziune profunda am dezvoltat”
6.Mandria care emuleaza se manifesta atunci cand observam pe cineva cu mari realizari sociale sau duhovnicesti si gandim asa “Am multe in comun cu persoana respectiva”, “Eu cunosc personal pe cutare” sau “Sunt aproape la fel de bun ca acea persoana”.
7.Mandria in greseala se manifesta atunci cand am facut ceva rau, dar noi credem ca am facut ceva bun, demn de toata lauda. Cand dam sfaturi incorecte dar credem ca sunt bune, putem gandi “ Acesta a fost o invatura excelenta”.
|