View Single Post
  #7  
Vechi 18.03.2011, 15:24:18
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
La mine in familie nu a existat educatie religioasa.
Parintii credeau ca exista Dumnezeu, dar atata tot. Nu aveau nici o alta relatie cu EL.
Faptul ca erau oameni corecti, morali, etc. nu ii facea credinciosi.
Acest gen de "credinta" care se limita la a nu fi complet ateu l-am avut si eu o perioada.
In momentul in care chiar am vrut sa fiu credincios, am vazut ca fara un pic de educatie religioasa nu poti fi credincios in adevaratul inteles al cuvantului.
Nici gandul bun, nici fapta buna nu erau suficiente, desi necesitatea lor este incontestabila.

Ce credinta e aceea in care nu stii in Cine crezi ?
Ce fel de Dumnezeu este cel in care crezi ?
De ce era atat de importantaca Hristos a inviat ?
Ce e cu acest Hristos ?
Fara educatie religioasa, toate acestea sunt doar vorbe in vant.

A fost o vreme in care , citindu-i pe Spinoza si pe altii de soiul lui, am ajuns sa fiu panteist: adica sa cred ca Dumnezeu = tot universul material.
Multi intelectuali contemporani, care resping ideea ca ei ar putea fi atei (desi de fapt sunt !) au aceasta credinta. Un Dumnezeu impersonal, fata de care sa nu aiba omul decat niste obligatii ecologiste. Iar morala se reduce la respectarea legilor statului (cu care, intamplator, poate coincide macar partial si morala crestina, nu ?) si am rezolvat problema.

Nu ai cum sa practici o credinta daca nu o cunosti.
Multi poarta eticheta de "ortodox" doar pentru ca au fost botezati in Biserica Ortodoxa si pentru ca nici parintii lor, nici ei nu s-au lepadat formal de ortodoxie. Dar sunt departe de a fi ortodocsi. Si daca nu stiu ce inseamna sa fii ortodox, nici nu au cum sa fie ortodocsi.
Chiar daca uneori practica anumite ritualuri externe caracteristice ortodoxiei.

Ora de religie in Romania _ o mare problema...
Da, e adevarat ca sunt multi profesori de religie care au un orizont limitat si sunt lipsiti tocmai de o traire crestina care sa-i fereasca de a gresi (precum a gresit aceasta profesoara din cauza careia s-a creat acest topic...).
Mai e adevarat ca programa predarii religiei in scoli inca este tributara ideii de a transfera programa seminarului teologic in aceste scoli _ ceea ce nu corespunde de fapt scopului orei de religie.

Cu toate erorile si in pofida personalului didactic insuficient de induhovnicit, cred totusi ca e mai rau sa traiesti in ignoranta decat sa ai niste cunostinte primite la scoala, uneori impotriva vointei personale.
In scoala facem matematica impotriva vointei noastre...la fel si gramatica , si istorie, si cate altele.
Sa nu spuna nimeni ca a mers (sau merge) la scoala din dorinta fierbinte de a se instrui in toate domeniile care se studiaza in scoala, din nevoia de cultura personala sau de ridicare a nivelului intelectual.
La scoala mergem pentru ca nu avem incotro. Dar avem de ales: incultura, analfabetismul, vagabondajul, tutunul, alcoolismul, drogurile, anti-socializarea. Toate pot fi o alternativa la sistemul de indoctrinare prin scoala.
cocorel zicea mai sus sa nu generalizam.
dar tu duci totul in extrema.
Reply With Quote