View Single Post
Vechi 14.03.2011, 19:40:37
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

D-ra Eudiana, spuneati ceva de duhovnic.
Chiar daca aveti acelasi duhovnic, tineti cont de doua aspecte:

1. Orice om poate fi mintit, inclusiv duhovnicul; sunt foarte rari preotii care vad direct in sufletul omului si deci nu li se poate ascunde nimic... (si sunt de obicei si foarte evitati de persoanele care au mai multe fetze...).
Sunt oameni care mint ca nu beau, desi atat figura cat si felul in care miros ii tradeaza ca sunt alcoolici. Cu atat mai mult va minti cineva care nu are intiparita patima pe figura sau in alt semn exterior.

2. Chiar daca cineva ar marturisi o eventuala problema legata de infidelitate, duhovnicul nu are dreptul s-o spuna nimanui, nici macar partenerului de viata al persoanei care face confesiunea respectiva. El trebuie sa lucreze pe sufletul celui care se confeseaza si atat.

Daca duhovnicul v-ar spune "nu te grabi sa te mariti cu el", eu cred ca ar trada taina spovedaniei, fiindca v-ati prinde imediat despre ce este vorba. Si daca ar zice ca va da acest sfat fiindca logodnicul i se pare un om predispus la anumite pacate (violentza, etc.), ar insemna sa minta si prin aceasta sa-l vorbeasca de rau.

Cred ca e foarte greu pentru un duhovnic sa faca fatza unei situatii atat de complexe. Pe de o parte, nu are voie sa tradeze taina spovedaniei, pe de alta parte, ar asista neputincios la prinderea cuiva intr-un latz al nefericirii.
Ce ar putea el sa faca pentru a evita ca cineva sa cada intr-o capcana de felul acesta ?

Daca, sa zicem, unul din cei doi candidati la casatorie ii spune : "stii, parinte, eu am facut inchisoare, dar nu i-am spus viitoarei sotii (sau viitorului sot)", sau chestia asta cu "viata dubla", ce poate preotul sa faca ? Mie mi se pare ca e cam legat de maini si de picioare...

Eu as merge pe varianta detectivistica...
Reply With Quote