Citat:
În prealabil postat de FiulRisipitor
Toata lumea vrea contraceptie, si Dumnezeu si asta ne da in bunatatea Lui, dar oamenilor nici asta nu le convine si pentru ca nu pot avea copii inventeaza metode artificiale de fertilizare... Ciudati mai suntem.
Indraznesc sa cred putin diferit...
Suprapopulata nu cred ca e planeta... daca luam in considerare tot spatiul unde se poate trai cu un efort normal. Adica daca pui umarul la treaba sa se si vada.
Resursele? Aici cred ca situatia sta si mai bine! Spunea cineva la o conferinta cu tema sustainability (cred ca am mai epxlicata asta pe undeva...) ca intr-o anumita perioada de timp - sa zicem un an - se folosesc de 8 (virgula ceva) ori mai multe resurse decat ar fi necesarul populatie existente pe glob. Calculul era detaliat si nu il pot reproduce din memorie (o sa incerc sa caut brosura conferintei unde erau toate articolele)... dar era cu cifre exacte despre cate resusre sunt consumate fara nici un folos, printre care: produsele care practic nu au un termen de valabilitate si totusi nu pot fi vandute fara a fi stabilita acea data (zahar, faina, si altele...) si multe se arunca dupa expirare, energia electrica folosita la fel - zeci de mii de consumatori fara ca oamenii sa aiba nevoie (muzica din orice statie de metrou desi fiecare are un MP3 player, televizoare in fiecare camera si functionale in acelasi timp...).
Nu ma intreba cum au masurat ei exact, dar stiu ca cel putin punctele sensibile unde se produc pierderile erau clar punctate.
Vina o are educatia materialista care a generat societatea de consum.
|
Care spatiu de pe planeta crezi tu ca nu a fost luat in calcul de catre cei care trag semnale de alarma privind atingerea maximului capacitatii "locative" a Terrei? Te rog sa ne dai exemple de asemenea teritorii locuibile (sper sa nu fie vreun desert sau varf de munte).
Societatea de consum a ajuns la parametri aberanti, de acord. Insa exemplele date de tine (muzica in metrou, tv in fiecare camera) nu cred ca justifica lipsa de resurse cu care omenirea se confrunta.
Iti dau eu un alt exemplu deviant: folosirea porumbului ca materie prima pentru producerea carburantilor pt. masini. Adica jumatate de planeta moare de foame la propriu iar restul isi plimba posteriorul de la punctul A la punctul B in masina personala...
Faptul ca in societatile dezvoltate se face risipa este binecunoscut si va dura mult timp pana se va schimba mentalitatea oamenilor. Insa chiar si cu programele intensive de reciclare / refolosire, etc, modul exponential la care creste populatia depaseste orice masuri de preintampinare a dezastrului demografic.