Citat:
În prealabil postat de xanixade
Sunt și și. La fel cum noi ne numim creștini ortodocși, sunt și creștini catolici, etc.
|
Dupa tine exista atei credinciosi?
Citat:
Oare? În 1940-50, nu știu nici exact, dar sigur că știu că au fost persecutați o grămadă de creștini ortodocși în închisori de reeducare- pentru că erau o amenințare la formarea statului ateu comunist.
Din câte mai știu, în regimul comunist, era mai favorabil să fi fost ateu, decât ortodox. Iar majoritatea celor care erau în poziții fruntașe erau... atei... deci sigur că era o mulțime de credincioși, condusă de atei. Nici nu vorbim de literatura atee, care era înflorită pe atunci, de faptul că era periculos să deții literatură occidentală, sau chiar cărți religioase. Mai vorbim și de atitudinea statului comunist față de Biserica Ortodoxă... întrucât era o mulțime de preoți, călugări care lucrau pentru stat...
Aș vrea să văd și eu asemenea statistici... care nici nu știu după ce fel de criterii sunt organizate..
Numărul ateilor e mereu neglijabil, întrucât sunt o grămadă de credincioși declarați. Din punct de vedere statistic.
|
Ortodocsii persecutati erau legionari de exemplu si nu erau persecutati pentru ca erau ortodocsi. Oameni de nimic s-au ascuns in spatele religiei cand au fost condamnati pentru activitati politice. Cei care au fost persecutati pe criterii religioase au fost catolicii in timp ce patriarhul rosu declara ca Iisus este sovietic. In perioada comunista nu era bine sa spui ca e cineva mai grozav decat Ceausescu dar erai liber sa mergi la biserica. E drept, existau preoti cu reportofoane sub sutana dar asta arata inca o data cat de bine au colaborat cu statul.
Ca sa intelegi de ce regimul comunist nu a fost ateu, ar trebui sa intelegi ca ateii prefera metoda stiintifica celei religioase. Mai concrent, in stiinta este permisa critica, nu se aresteaza/tortureaza/omoara oameni pentru ca au o parere diferita. In religie, istoria a dovedit o lipsa a tolerantei fata de ceilalti pe principiul nu esti cu noi esti impotriva noastra. Suna cunoscut?
In stiinta nu numai ca e permis, dar e chiar indicat sa existe si pareri contra, ceea ce nu se intampla in perioada comunista. La fel si cu religia, daca te uiti putin pe forum, nu ai voie sa critici nimic. Cum o fi dar sa fie ortodoxu' perfect chiar daca a omorat sau a comis alte infractiuni.
Citat:
???
Cui îi pasă. Eu sunt creștin ortodox, și susțin și geocentrismul și potopul, pentru că sunt susținute și de Biblie și de sfinți părinți. Tu ești ateu și susții contrariul, îmi pare bine de cunoștință.
|
Uite ca tocmai ai dat un exemplu numai bun de perioada comunista. "Ce cred eu e adevarat pentru ca scrie in Biblia lui Marx si nu ma intereseaza ce zic ceilalti". Parerile obtuze au caracterizat si comunismul si ortodoxismul.