Citat:
Īn prealabil postat de coralina
Eu stiu ca in postarea aceasta Miha-Anca se refera la Danemarca, insa n-as vrea sa se interepreteze ca toti strainii sunt la fel.
Din contra. Am avut nenumarate experiente cu oameni de toate natiile si neamurile iar concluzia mea e ca esti respectat oriunde in lume atat timp cat nu tii musai sa fii Gica Contra. Nimeni nu atenteaza la integritatea ta - religioasa, etnica, profesionala, sociala - in nici un fel. In toate tarile democratice drepturile imigrantilor sunt garantate si respectate.
E drept ca nimeni nu te va iubi "din prima" si nici pe gura nu te va pupa de drag ce le esti. Trebuie sa-ti castigi locul in noua societate. Daca platesti taxe si impozite cot la cot cu bastinasii, te tii de munca (LEGALA) si departe de prostii (infractiuni), inveti limba locala si te conformezi "regulilor" locului, esti binevenit.
Iar a te conforma regulilor locale nu inseamna a-ti schimba religia, a-ti uita traditiile si obiceiurile. Saptamana viitoare facem mucenici si impartim, de Paste vopsim oua si coacem cozonac, mergem la biserica la fel ca romanii din tara, etc. Nu exista nici un fel de opreliste.
Socializarea nu e obligatorie in nici o tara din lume, daca vrei sa traiesti ca un pustnic, posibilitatile sunt numeroase. Insa a iesi la o bere cu colegii nu inseamna depravare sau abdicare de la valorile invatate acasa. Asta nici macar nu este un exemplu fericit ales, in Romania se bea pe rupte, si inainte de serviciu, si in timpul lui si dupa! De unul singur, la gramada, n-are a face.
|
Nu ma refer doar la Danemarca, ci la tot Nordul. Dealtfel nu la straini m-am referit, ci la toti, in general, cu exceptiile de rigoare.
Daca nu ai trainin nici una din Tarile Nordice, atunci vorbesti din inchipuire, nu din realitate, coralina. Si eu as vrea sa fie cum spui tu, dar nu este.
Daca mobbing ar fi un fenomen sporadic, care tine de individ, nu ar aparea pe site-ul Ministerului Muncii despre felul in care se manifesta si cum se poate recunoaste de catre cei afectati de acest lucru. Este considerat cauza de boala la locul de munca. Este un fenomen national in toate tarile germanice, nu numai in Nord.
In plus, de Craciun(!) ziarele si emisiunile TV sunt pline de articole si interviuri cu cei afectati de modul in care decurge un fest de firma. Decembrie este de aceea luna divorturilor. Daca se pune problema pe plan national, se pot trage concluzii. Fetele tinere au afirmat ca au fost atacate si lezate cu aceste ocazii de sefii lor mari din firme.
In week-end toata lumea, care merge la distractii are, datorita consumului de droguri usoare, sex pe unde apuca: prin WC-uri si prin taxiuri. Sunt deasemenea foarte dese violurile.
Sa fie Olanda chiar asa o exceptie? Ma indoiesc.
In Nord copiii invata sa se imbete inainte de a merge in oras la distractie inca de la 14-15 ani. Se intalnesc la cate unul acasa si beau, ca sa fie "binedispusi" cand ajung in oras. Au facut emisiuni despre acest lucru in toate Tarile nordice.
Sigur ca se pot privi cu "intelegere" si aceste lucruri, daca te lasa constiinta si atunci e f distractiv! Numai fantezia pune limite ce poti face.