Subiect: Pentru atei
View Single Post
Vechi 06.03.2011, 20:44:03
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Stiinta nu e o suma de raspunsuri, ci contextul in care salasuieste intelegerea mea asupra lumii - pentru ca orice alt fundament nu se poate compara cu stiinta din punct de vedere calitativ.
Daca ne limitam la intelegerea principiilor si legitatilor de organizare a lumii sensibile, atunci, intr-adevar, stiinta este cel mai bun fundament.

Problema este ca omul mai are nevoie si de cunostinte de alta natura. Contextul stiintific nu poate, nu incearca, si nici nu pretinde, de exemplu, sa dea raspunsuri la problema de natura morala, ori, religia tocmai in acest spectru actioneaza.

Citat:
Asta atrage de multe ori oprobiul celorlalti asupra mea. Pentru simplul motiv ca indraznesc sa fiu sceptic. Eu nu am pretentia ca stiu, din contra, ma simt cel mai bine atunci cand stiu ca nu stiu.
Scepticismul nu poate fi ridicat la rang de valoare absoluta. Din punct de vedere stiintific, fara indoiala, dar din punct de vedere moral ?

Daca mergeti pe strada intr-o noapte intunecoasa, si din sens opus se apropie un grup de oameni despre care aveti motive sa banuiti ca ar vrea sa va jefuiasca, ati prefera ca acestia sa manifeste o atitudine sceptica in ceea ce priveste normele morale care le interzic sa va dea in cap ?

Ce preferati: "Nu ii dau in cap lui Miron pentru ca nu am voie, pentru ca e un principiu imuabil si o lege divina, pe care nu-mi permit sa o contest si pe care nu indraznesc sa o incalc", sau "Pai stai sa vedem, in definitiv nimic nu e absolut, sa analizam situatia, poate putem gasi un argument care sa justifice sa-i dam in cap lui Miron" ?!

Citat:
Dar n-ai sa vezi crestin aici pe forum care sa nu stie cum a aparut lumea, cum s-a nascut omul, care este scopul universului si al vietii, etc.
Eu sunt crestin si nu stiu cum a aparut lumea.

Daca toti crestinii ar sti cum a aparut lumea, nu s-ar mai justifica existenta atator universitati crestine, dintre care multe sunt in topul institutiilor de invatamant la nivel mondial, nu s-ar explica aportul covarsitor al crestinilor la dezvoltarea stiintelor moderne, nu s-ar mai intelege de ce teoria Big-Bang-ului a soft propusa de un preot etc.

Crestinii stiu ca lumea a fost creata de Dumnezeu, dar nu si cum, iar aceasta cunoastere nu tine de domeniul stiintei, ci al teologiei. Nu amestecati borcanele.

Citat:
A fi crestin presupune din oficiu ca ai raspuns la toate intrebarile existentiale - sau daca nu ai, delegi confortabil raspunsurile zeului caruia i te inchini.
Iarasi incurcati borcanele. Stiinta nu se ocupa cu ceea ce dumneavoastra numiti "intrebari existentiale".

Iar a fi crestin nu inseamna nimic mai mult decat a crede ca Isus Cristos este fiul lui Dumnezeu si a vrea sa faci voia Sa.

Citat:
Nu poate exista buna intelegere intre atei si crestini, la fel cum nu poate exista buna intelegere intre crestini si musulmani. La o adica, nici crestinii nu se inteleg intre ei - valabil si in cazul musulmanilor.
Vorbe goale. Realitatea va contrazice. Eu sunt crestin si ma inteleg de minune cu prietenii mei atei. Iar parintii mei au prieteni musulmani cu care se inteleg foarte bine.

Citat:
Credinciosii nu au, pentru ca nu joaca pe terenul argumentelor, ci pe cel al credintei oarbe.
Din nou, realitatea va contrazice. Doua mii de ani de teologie crestina, de patristica, scolastica, oameni de stiinta crestini, minuni, sfinti, etc. A sustine ca toate acestea nu sunt argumente inseamna a-ti baga capul in nisip.

Citat:
Stiu ca e foarte deranjant pentru tine sa te uiti la atei cum isi traiesc viata pe baza unor concluzii logice, in timp ce tu o traiesti in baza unei credinte despre care iti faci iluzii ca nu e ceva extern tie, ca nu e ceva impus si iti tot repeti in sinea ta ca e ceva la care ai ajuns de unul singur. Iti e frica ca intr-o zi s-ar putea ca intregul tau sistem de valori sa cada ca un castel din bete de chibrit, asa ca te rogi si mai tare, si mai furibund.
Nici nu va dati seama in ce masura aceasta diatriba pareti sa v-o fi adresat chiar dumneavoastra.

Toate cercetarile sociologice indica faptul ca crestinii sunt mai fericiti si mai impliniti decat ateii. Explozia dumneavoastra de mai sus suna grozav de mult a "strugurii sunt acri".
Reply With Quote