Subiect: Pentru atei
View Single Post
Vechi 06.03.2011, 17:51:56
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de xanixade Vezi mesajul
De fapt nu mă deranjează că își susțin ideile, ci cum și le susțin. Degeaba vorbești cu cineva dacă el nu dorește să înțeleagă poziția ta, și de cele mai multe ori îți impune punctul său de vedere, (asta fac și creștinii... și am făcut și eu, nu zic că n-am făcut, dar am ajuns la concluzia că având în vedere faptul că știința nu le-a descoperit pe toate, și nici nu le va descoperi în cursul vieții unui om, afirmațiile științifice despre Dumnezeu le consider... ipotetice, fără metode de demonstrare) ce crezi că n-am vorbit cu atei?
Stiinta nu e zeul meu, nu pretinde ca are raspunsul la tot si nici ca raspunsurile pe care le are deja sunt imuabile. Stiinta nu e o suma de raspunsuri, ci contextul in care salasuieste intelegerea mea asupra lumii - pentru ca orice alt fundament nu se poate compara cu stiinta din punct de vedere calitativ.

Citat:
De obicei astfel de discuții dintre mai multe confesiuni duc la neînțelegeri, pentru că fiecare consideră ceva adevărat, nedemonstrat.
Sunt de multi ani pe forumul asta, te rog sa dai exemplu de un singur thread in care eu am sustinut ceva nedemonstrabil. Din contra, daca o sa-mi citesti mesajele ai sa vezi ca nu sunt doar ateu, ci si sceptic si de obicei intervin in discutii acolo unde se sare calul, tocmai ca sa cer dovezi de la altii. Eu nu sunt cel care face afirmatii absurde, ci cel care cere probe pentru absurditatile scoase de altii.

Asta atrage de multe ori oprobiul celorlalti asupra mea. Pentru simplul motiv ca indraznesc sa fiu sceptic. Eu nu am pretentia ca stiu, din contra, ma simt cel mai bine atunci cand stiu ca nu stiu. Dar n-ai sa vezi crestin aici pe forum care sa nu stie cum a aparut lumea, cum s-a nascut omul, care este scopul universului si al vietii, etc. A fi crestin presupune din oficiu ca ai raspuns la toate intrebarile existentiale - sau daca nu ai, delegi confortabil raspunsurile zeului caruia i te inchini.

Citat:
În măsura în care cineva dorește să știe ceva, să întrebe, nu să își susțină cu mândrie apartenența la vreo ideologie, la locul și momentul nepotrivit. E ca și cum fiecare ar vorbi neîntrebat, în același timp, și ar câștiga cei care ar striga cel mai tare...
Eu n-am deschis acest thread să ne batem joc unii de alții, că unii sunt mai buni, și alții mai puțini bun. Am cerut buna înțelegere....
Nu poate exista buna intelegere intre atei si crestini, la fel cum nu poate exista buna intelegere intre crestini si musulmani. La o adica, nici crestinii nu se inteleg intre ei - valabil si in cazul musulmanilor.

Citat:
Decizia credinței nu o câștigi de la cineva, impunându-ți cu mândrie punctul tău de vedere, ci mai degrabă când acel cineva își formează acea credință, prin întrebări și studiu etc.
Mandria nu e relevanta, argumentele sunt. Ateii si anti-religiosii au argumente. Credinciosii nu au, pentru ca nu joaca pe terenul argumentelor, ci pe cel al credintei oarbe. Stiu ca e foarte deranjant pentru tine sa te uiti la atei cum isi traiesc viata pe baza unor concluzii logice, in timp ce tu o traiesti in baza unei credinte despre care iti faci iluzii ca nu e ceva extern tie, ca nu e ceva impus si iti tot repeti in sinea ta ca e ceva la care ai ajuns de unul singur. Iti e frica ca intr-o zi s-ar putea ca intregul tau sistem de valori sa cada ca un castel din bete de chibrit, asa ca te rogi si mai tare, si mai furibund.

Cand ceva nou apare in ecuatie, ateul se adapteaza si merge mai departe. Credinciosul nu poate face acest lucru, asa ca e nevoie sa se opereze schimbari in doctrina. Vezi geocentrismul, vezi teoria evolutiei etc.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote