Citat:
Īn prealabil postat de Noesisaa
In general, cei care emigreaza pentru totdeanuna, de exemplu in Germania, nu emigreaza ca familia lor sa ramana generatii si generatii romaneasca, ci doresc sa se integreze in societatea germana. ORICUM, a treia generatie, in mod normal, este integrata, ceea ce inseamna ca vor inceta sa mai frecventeze o biserica care nu mai face parte din cultura lor. A se vedea in SUA unde a treia generatie de greci fie nu mai merg la biserica deloc, sau merg pe la protestanti.
Crede-ma, gasesti si occidentali ne-apostaziati, trebuie doar sa cauti. :)
Si da, un preot traitor este absolut necesar. Dar a fi traitor intr-ale ortodoxiei nu inseamna ca trebuie sa fii si roman.
|
Nu vad de ce te-as crede, cand eu vad cu ochii mei ce e pe aici.
In Germania emigreaza acum si romani, nu numai nemti. Acestia vor dori sa mentina legatura cu familia si prietenii. Dar nu in ultimul rand, copiii care stiu romana, vor invata mai usor limbile latine. Aceasta parere si-a exprimat-o de curand o cunostinta, de origine maghiara, care isi invata nepotica romaneste, caci cu maghiara nu ajunge prea departe, dupa opinia ei.
Sigur ca mai sunt si occidentali neapostaziati; nu am de ce sa-i caut, ii cunsc pe unii dintre ei. Si nu este constatarea mea, caci ce valoare ar avea ca eu sa vorbesc despre apostazia vestului?!? Sunt altii, care au un cuvant mai greu de spus in acest sens.
Nu trebuie sa fii roman pentru a fi traitor; dar pentru romanii din diaspora un preot roman si traitor e aur curat! Sufletul omului se odihneste si se destinde in limba sa materna. Nu degeaba se spune "dulcea limba romaneasca". Simt o durere si o parere de rau pentru cei, care neglijeaza si uita limba materna, din dorinta de integrare. Cu toata integrarea tot ca strain esti privit, chiar daca fatis nu o arata.
Si inca o constatare pe care am facut-o de curand: Cine tradeaza Ortodoxia, tradeaza Romania. Pentru bani omul e gata sa-si lase tara, limba materna, tot. Pacat.