Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
De asemenea, între sentință și execuție a fost mereu lăsat un timp, astfel încât omul să își poată face examenul de conștiință și, eventual, să se căiască. Dacă nici certitidinea că va fi dat morții peste o săptămână, în ziua cutare la ora cutare, nu îl face pe păcătos să se convertească, e greu de spus ce altceva l-ar face.
|
Sa intelegem ca de fapt Inchizitia indemna prin practicile ei la pocainta? Eu nu cred ca poate fi numita aceasta adevarata pocainta, cand esti amenintat prin tortura si condamnare la moarte. In Biserica Ortodoxa, gandul la moarte si trezvia sunt cu totul altceva.
Citat:
Este nesustenabilă ideea că războiul de apărare, ca și pedeapsa capitală just pronunțată, este încălcare a poruncii a cincea. Practic, ceea ce susțineți este echivalent cu a spune că toți eroii noștri, cărora le cântăm "fericiților eroi" sunt damnați și ar trebui să le cântăm "damnaților eroi". Și cei care, în Războiul de Independență, și-au ucis dușmanii la Plevna. Și mai târziu, la Oituz. Și pe urmă, la Cotul Donului. Cu toții au încălcat porunca a cincea în mod grav.
|
Daca au omorat, au incalcat-o cu siguranta. Nu cunostem noi ce este in sufletul unui "erou" care a luptat pentru tara si credinta sa, care a fost nevoit sa-si omoare semenii ca pe niste animale. Indiferent de scop, ramai cu constiinta incarcata, ramai marcat, pentru ca este nefiresc sa iei viata aproapelui. Cel care a ucis in razboi are nevoie de spovedanie si de implinirea unui canon de pocainta, pentru a putea primi Sfanta Impartasanie (cand nu este pe moarte). Perioada de epitimie poate fi mai mica decat la uciderea din culpa, dar asta duhovnicul hotaraste.