Referitor la acatistele si pomelnicele care se duc la biserica, am si eu o nelamurire, poate stie cineva sa ma lumineze. Anul trecut am fost in pelerinaj la Pestera Sf. Apostol Andrei. Interiorul pesterii a fost transformat in paraclis, iar in crapaturile peretilor am vazut introduse zeci de biletele cu pomelnice si acatiste - unele cu bani in ele (cine a fost acolo sigur a vazut). Am intrebat pe cineva care tocmai introducea un biletel in perete - era o doamna in varsta - care mi-a raspuns ca biletelul contine o rugaciune catre Sfantul Andrei si ca in felul acesta i se vor indeplini dorintele. Eu stiam ca pomelnicele si acatistele trebuie citite de preot, dar nu mi-i pot imagina pe parintii calugari de acolo scotocind pestera pentru a recupera toate pomelnicele si acatistele aduse in acest mod.
Am observat ulterior ca asta e o practica frecventa in multe biserici - in biserica manastirii Radu-Voda, de exemplu, multe pomelnice au fost introduse sub podeaua de sticla, de unde nu mai pot fi scoase. Stie cineva de unde a aparut acest obicei, daca are vreo legatura cu traditia ortodoxa sau pur si simplu intra la categoria "apucaturi"?
Doamne ajuta!
|