Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Nu credeți că Duca a ordonat direct asasinarea legioarilor. Bun. Dar în ce bază credeți că Zelea Codreanu a ordonat direct asasinarea liberalilor ?
|
Probabil nu prea ati citit ce am scris aici.
Am afirmat si cred ca nu o singura data ca nici Z.C. si nici (cred) conducerea legionara de atunci n-au fost direct responsabili pentru cele doua asasinate.
Nu le-au planuit, nu le-au ordonat, a fost initiative particulare.
Problema lui Z.C. si a restului ML este ca si-au insusit moral aceste crime, glorifincandu-i pe criminali, ridicandu-le ode si privindu-i ca martiri.
Daca imi aduc bine aminte, chiar au fost decorati de catre Capitan.
Asta le-a dat apa la moara dusmanilor lor politici, pe de o parte un temei pentru arestarea Capitanului si pe de alta parte i-au motivat la represalii si mai dure, culminand cu asasinarea lui impreuna cu Nicadorii si Decemvirii.
Citat:
Deși grav afectată de asasinarea lui Codreanu (și a celorlalți comandați legionari odată cu el), Mișcarea s-a refăcut în mare măsură, în orice caz suficient cât să îl măture pe Carol al II-lea de la putere și să guverneze pentru câteva luni, până când Antonescu avea să câștige favorurile lui Hitler și legionarii să își reia locurile din închisori.
|
Disputabil dar nu cred ca ML a mai putut fi ce era dupa moartea lui Capitanului.
ML a intrat atunci in sfera de influenta a unor forte si au intreprins actiune pe care chiar si unii dintre ei le-au contestat ca fiind in spiritul initial al ML.