EGOISMUL-este trasatura morala care pune mai presus de toate interesele personale.Suntem egoiști începând din momentul în care ne facem intrarea în lume și până în ultima clipă a vieții. Sincer, nu prea cred în existența oamenilor care se dau complet la o parte pe sine pentru ceilalți (sau poate nu i-am întâlnit eu). Încă de copii ne gândim în primul rând la noi. Ne dorim cu ardoare mai întâi laptele matern, apoi dragostea mamei și ni le însușim pe amândouă cu maxim egoism, pentru că din prima clipă suntem, fără să știm, discipolii lui Epicur.
Suntem egoiști și când iubim, pentru că, la început cel puțin, ne dorim dragostea celuilalt fiindcă acest lucru ne face fericiți, împliniți, pentru că, de fapt, iubindu-l pe celălalt, ne iubim și pe noi înșine.
Când ne apropiem de finalul vieții suntem din nou egoiști de multe ori pentru că nu ne gândim la durerea celor care rămân, la ceea ce înseamnă pentru ei pierderea noastră, ci la temerile noastre, absolut omenești - frica de moarte sau de veșnicia ei, de necunoscut.