View Single Post
Vechi 24.02.2011, 12:09:33
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Care e atunci principala cauza? Chiar nu o stiu.

Stii ca Parintele Galeriu mai mult a vorbit decat a scris. Totusi, uita-te in teza lui de doctorat, Jertfa si Rascumparare, ca acolo vorbeste mult despre creatia dupa chip. Acolo, el mai adauga si capacitatea de a crea, de a se jertfi samd. Iti pot trimite pe mail cartea. Pana atunci, cateva fragmente:

Pagina 66:
Instrumentul de lucru al omului e rațiunea, căci făptura toată e rațională. Lumea e o expresie a Logosului, iar omul e «chipul» Lui; rațiunea e darul ultim al Logosului.

Pagina 134:
Omul «după chip» reprezintă în intenția lui Dum*nezeu un ipostas creat, care asumă în sine harul și firea liberă. Ipostasul sau persoana, într-un anumit înțeles se poate spune și individul33, este acel centru care unește spiritual, într-un singur subiect, harul și libertatea.

Pagina 186:
Sf. Grigorie Palama se exprimă clar în legătură cu aceasta: «După trecerea
aceea în păcatul originar prin pomul paradisului, am pierdut asemănarea cu
Dumnezeu, dar nu am pierdut
totuși chipul lui Dumnezeu.»

Cand un coleg imi cere sa-l ajut intr-o problema, eu nu-l trimit sa citeasca manualele de mii de pagini, ci incerc pe cat posibil sa-i fiu de folos. Mai intai incercam impreuna sa rezolvam cazul si, daca nu reusim, mergem si ne documentam.
Desi divagam de la subiectul topicului totusi am sa mai spun cite ceva.

Nu considera ,,libertatea individului" ca panaceu universal , ca masura stricta de interpretare a lucrurilor si aplicabila strict in toate situatiile . De multe ori aceasta liberatate devine dependenta, conditionata sau mai bine zis influmetata cum de alte ori nici nu mai conteaza .
Apocatastaza ca si caderea dracilor din locurile si rangurile ocupate nu se intimpla tinind cont in primul si primul rind de ,,libertatea individului ". Sau invers spus , ele nu se indeplinesc deoarece incalca aceasta libertate.
D.zeu nu i-a intrebat daca cumva pt. tradarea lor ei ar voi cumva sa fie decazuti din stari cum de altfel nici nu ii intreaba daca ar voi iarasi sa fie restaurati ! Vointa lor , in aceasta circumstanta, nici nu mai conteaza .
Caderea s-a produs indiferent de vointa lor prin blestem , prin voia lui D.zeu , iar restaurarea lor nu se v-a produce ca urmare tot a acestui blestem indiferent daca ei ar voi sau nu !

Discutiile sunt subtile , laborioase atit in sensul de multe exemple, situatii, fapte si intimplari cit si din cauza antitezelor reale sau aparente. Nu se poate rezolva decit prin studiu individual si acesta este motivul trimiterii la acest tip de studiu . Nu este locul sa stam sa ne contrazicem la nesfirsit unul intrebind ceva si altul tinind-o pe a lui . Se poate si asa, ca si atitudine, dar in acest fel discutia se scurteaza repede .
Cu acestea fiind spuse , ma retrag din discutie tocmai ca sa nu o mai lalaim cu ba este ca mine, ba nu, ci ca mine este . Dupa parerea mea lucrurile sunt clare si in acest sens mi-am exprimat parerea . Ai alte pareri , f. bine , tinele tare !

Last edited by zaharia_2009; 24.02.2011 at 12:14:17.
Reply With Quote