View Single Post
  #128  
Vechi 23.02.2011, 18:31:38
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Miscarea legionara pentru multi este o piatra de poticnire. Aprofundata un pic, se poate observa ca realitatea este un pic diferita fata de ceea ce se vehiculeaza.

Leonard Kirschen - evreu de origine- in cartea sa "Detinut al justitiei rosii" afirma "Cei din Garda de Fier erau de fapt singurii in care puteai avea totala incredere ca nu te denunta, ca te ajuta la nevoie si ca au intelegere pentru nenorocirea ca s-a abatut asupra ta. Cu cat condamnarea lor era mai grea, cu atat erau mai umiliti si mai persecutati, cu atat le placea mai mult. Se balaceau in suferinta si tanjeau dupa ea."
De asemenea, Nicolae Steinhardt si Ion Ionid vorbesc despre comportamentul frumos al legionarilor cu care au intrat in contact.

Legionarismul a fost prezentat adesea ca o manifestare politica, fara a i se prezenta dimensiunea spirituala.
Paisie Aghioritul afirma ca legionarismul a fost - din punct de vedere duhovnicesc - o pregatire pentru martiraj.

Consider ca este necesar de punctat faptul ca dintre cei 207 de martiri pentru Hristos din Romania in perioada comunista, cel mai mare procent este detinut de legionari (martilogiul publicat la editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe).

In acest sens, as vrea sa vorbim un pic despre Fratia de Cruce.
Fratia de Cruce a fost o organizatie de tineret pentru formarea elitei legionare. Cei vizati erau verificati sub mai multe aspecte: sa fie credinciosi si sa mearga la biserica, sa aiba rezultate bune la invatatura, sa fie respectuosi in relatiile cu ceilalti, sa-si iubeasca neamul, sa fie cinstiti, morali etc. (modul de organizare se gaseste in Indreptarul Fratilor de Cruce alcauit de Gheorghe Istrate)
Educatia pe care o primeau avea mai intai o latura moral-spirituala, de formare pe linie crestina, indemnandu-i pe tineri sa se spovedeasca, sa aiba un program de rugaciune, sa posteasca, sa evite pacatele trupesti, sa fie milostivi, corecti, punctuali, saritori, gata sa-i ajute pe altii, ascultatori, silitori la invatatura. In educatia legionara, munca juca un rol important.
Din aceasta fratie, de fapt nucleul, a fost format din Valeriu Gafencu "Sfantul inchisorilor", Traian Marian, Traian Trifan, Anghel Papacioc (mai tarziu Arsenie), preotul Vasile Serghie, Marin Naidin, Virgil Maxim, Nicolae Mazare, Iulian Balan, Constantin Pascu si apoi, Ioan Ianolide.
Eu nu am citit decit primele 2 foi din acest thread si mi-am facut o parere despre ce se discuta aici . Despre revendicarile si vanitatile care se opun la ceva real si deosebit .
A fost o miscare providentiala , trimisa de la D.zeu pt. a scoate din acest popor sfinti si pt. a reinnoi credinta si speranta in D.zeu .
La un moment dat parintele Papacioc a fost intrebat de catre cineva ce inseamna legiunea arhanghelului Mihail , cine era si ce vroia . Parintele a raspuns ca i-ar fi greu sa inceapa o poveste cu cineva care nu are rabdare sa o asculte dar i-a spus doar troparul arhanghelului si in felul acesta l-a lamurit : "Unde umbreaza darul tau Mihaile Arhanghele, de acolo se teme toata lucrarea diavolului, ca nu sufera sa ramana langa lumina ta lucifer, care a cazut din cer. De aceea ne rugam tie: sagetile lui cele de foc indreptate cu viclesug impotriva noastra stinge-le prin mijlocirea ta, vrednicule de lauda Mihaile Arhanghele."
Insa trebuie sa distingem clar , in evolutia miscarii, cele 2 etape ale sale : cea anterioara asasinarii capitanului si cea de dupa .
Daca prima a fost ceva cu totul deosebit , greu de descris in citeva zeci de rinduri, atit de deoasebit incit a cutremurat si inca cutremura masoneria precum si comunismul ultrasovietic , cea de a doua perioada a fost o sinistra tradare si decadere pornita chiar din interiorul ei (ceea ce se incearca astazi si cu biserica ortodoxa)si infaptuita tocmai de conducatorul ei Horia Sima .
Nu se poate judeca istoria legionarismului fara aceasta mare deosebire !
Inca din anii 90 au aparut in librarii istorii amanuntite despre legiune , extrem de documentate si profunde care pot fi citite de catre oricine .
Dar fara a citi si a studia (fenomenul este f. complex , unic in lume, declarat de catre tribunalul de la Nurnberg ca nefiind miscare fascista) fenomenul ci doar a posta pareri nazarite si din fronda nu se poate face un dialog constructiv si folositor.

Ii fericesc pe cei care au studiat, inteles si simpatizat fenomenul si ii depling pe cei care nu au inteles nimic din el.
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .
Reply With Quote