Subiect: Dogme babesti
View Single Post
Vechi 22.02.2011, 16:44:18
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Sunt băbisme și băbisme, obiceiuri și obiceiuri

Sunt băbisme din neștiință, sunt băbisme împrumutate din tradițiile păgâne, sunt băbisme din bună voință...etc. Mai sunt și obiceiuri, mai sunt reguli rituale și / sau canoane, rezultat al bunei cuviințe care pot fi asimilate ca reguli de bună practică și conviețuire duhovnicească.

Multe din băbisme trebuie ignorate și evitate de către preot și cei care cunosc aceste lucruri, „fără a da cu bota”, fără chiar a încerca să convingi pe alții, care din neștiință și obișnuință le practică, ci doar a te feri de ele și a urma ceea ce știi tu, potrivit rânduielilor ancestrale ale Bisericii, că trebuie respectat.

Cred că astăzi trebuie să aibă loc o reîntoarcere la ortodoxie, adică la ceea ce sinoadele și scrierile sfinților părinți au acceptat ca veritabil ortodox. Încet, pe îndelete, cu respect și cuviință față de înaintașii noștri și „babele” din biserică și cu multă, multă, evlavie. Ar trebui, totuși, să luăm de la babele noastre evlavia și frica de Dumnezeu, de care și eu, din prea multă raționalitate și criticism al băbismelor am uitat.

Doamne iartă și ajută!

P.S. În zona mea, de Paști nu se merge cu coșul la biserică, ci primești "paștile" (pâinea și vinul sfințite). E un obicei (sau băbism), care spune că, dacă nu ai consumat "paștile" și s-a stricat, după o vreme, le vei îngropa în pământ, nu le vei arunca la gunoi. Un băbism, care vine totuși din respect / bună cuviință și evlavie față de ceea ce a fost sfințit.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote