Citat:
În prealabil postat de xanixade
Daca cumva o sa cautam sa urcam trepte duhovnicesti, simtul asta al placerii provocate de ascultarea muzicii clasice, sau a muzicii in general o sa se atenueze...
Cine poate sa zica ca asculta muzica clasica, sau muzica in general, si sa zica ca se simte inaltat, zidit duhovniceste, sau chiar ca sa-l cunoasca pe Dumnezeu, e inselat...
|
Ingerii sunt la un nivel duhovnicesc superior noua si, culmea, traditia muzicala pe care o avem in biserica, se intemeiaza tocmai pe modelul cantarii ingeresti. Cand cantam "Noi care pe heruvimi cu taina inchipuim", avem in vedere si acest aspect al doxologiei aduse necontenit in ceruri de cetele ingeresti.
Sunt uimit de faptul ca toata muzica apuseana are la baza numai 12 sunete. Precum literele alfabetului formeaza cuvinte, propozitii si fraze, la fel cele 12 sunete inlantuite diferit formeza structuri mai complexe.
Cuvintele insa pot forma blesteme sau injuraturi dar si rugaciuni. Tot asa stau lucrurile si in cazul muzicii. Din acest motiv, in biserica textul rugaciunii sau chiar al Sfintei Scripturi, este insotit de muzica.