Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz
Am sesizat ca in Biserica romano-catolica aceste tarife sunt stabilite de episcopie, si sunt afisate vizibil _ credinciosul stie dinainte cat sa dea pentru una sau alta. Si am vazut ca preotul da chitanta si nu zice ca mai trebuie ceva. Daca omul vrea sa-i mai lase si lui o atentie, e libera sa alegere.
|
Tarifele sunt, într-adevăr, stabilite de episcopie, numai că se referă la cei veniți dinafara parohiei respective. Pentru cei din parohie, e gratis. De exemplu, eu am vrut anul trecut să îl botez pe fiul meu Ioan la o biserică mai din centru (Bărăția), fapt care m-a costat 100 de RON (eu nefiind sărac). Corul m-a costat 300 de RON. Când apelez la preotul meu pentru un serviciu, nu mă costă.
Pe de altă parte, serviciile sunt gratuite la propria parohie pentru cei care:
1) fie plătesc simbria anuală
2) fie sunt invalizi, caz în care sunt scutiți de simbrie, fie sunt săraci, caz în care prestează muncă în folosul parohial. În caz contrar, îți spune preotul de când nu ai respectat porunca a cincea (obligațiile materiale față de biserică) și ai posibilitatea să ajungi la zi, dacă ai uitat.
În sfârșit, nu trebuie uitat că, din acest punct de vedere, preoții catolici lucrează în regim de călugări. Ei nu pot lua bani pentru ei, ci orice ban iau, inclusiv propriul salariu, intră la rubrica "venituri" în bugetul parohial. Pe de altă parte, ei nu cheltuie nimic pe mâncare, hrana fiindu-le asigurată de parohii. Din bugetul parohiei ei au la dispoziție o mică sumă pentru cheltuieli proprii (cărți, bunuri personale), iar cheltuielile de deplasare le sunt decontate.
În general, cu o bună gospodărire, o biserică normală face față cheltuielilor propriei funcționări și mai rămâne ceva pentru opera socială. Fără banii credincioșilor, fie sub formă de taxă pe serviciu ca la dv, fie sub formă de simbrie anuală și chete ca la noi, este absolut sigur că nu ar face față.