View Single Post
  #636  
Vechi 17.02.2011, 20:37:22
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.249
Implicit

Citat:
Nu poți dedica (sfinți) Domnului o zi pe care El n-a binecuvântat-o și sfințit-o niciodată. Nu poți dedica Domnului o jertfă de mulțumire acumulată prin furt. Nu poți dedica Domnului niște bani obținuți prin prostituție. Și așa mai departe...
Acuma iar mă abandonezi în incertitudine. Adică, până la urmă nu dragostea e cea care primează? Atunci înseamnă că nu e dragoste, întrucât sunt constrâns să respect ceva care-mi condiționează mântuirea pe care nu mi-o dă decât Hristos, din dragoste și în dar, adică fără nicio condiție a posteriori . Așadar, dragostea arătată mie de către Domnul e condiționată sau necondiționată? Îmi deschide mie libertatea iubirii sau îmi indică un set de reguli care îmi condiționează mântuirea (cum ar fi să respect o anumită zi, și numai aia, ca odihnă și închinare)?
Dacă Domnul îmi condiționează mântuirea de astfel de reguli impersonale (bune cândva să disciplineze un popor îndărătnic), înseamnă că mă invită să ader la o ideologie, și nu la o relație a cărei principiu tutelar e dragostea. Și în felul acesta nu mai e dar și har, pentru că îmi cere ceva în schimb, adică mă obligă să mă achit de mântuire impunându-mi un comportament programat. În acest caz, îmi imaginez un dumnezeu antropomorfic cu care fac afaceri, nu am o relație liberă de iubire și încredere care înlătură din start orice contrângere juridică, orice termeni contractuali de genul "eu îți dau mântuirea și faci asta și asta....".
Mă întreb (și te întreb): Întruparea Domnului a avut ca scop convertirea întregii lumi la monoteismul iudaic sau a fost revelația totală și ultimă a Dumnezeirii? A venit Hristos să impună globalizarea religiei evreilor în concurență cu celelalte religii sau a schimbat din temelii modul de existență a omenirii . În fine, creștinismul e o completare a iudaismului sau e revelația deplină a Dumnezeului celui viu?
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)