View Single Post
Vechi 29.06.2007, 21:15:37
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Intr-adevar Cozia,multi dintre japonezi sunt obsedati de munca,dar asta este o optiune proprie,si-o trasatura transmisa din timpul razboiului,asa cum au invatat ei sa reconstruiasca Hiroshima si Nagasaki,orase care au fost distruse pana-n temelii,iar datorita muncii si intelegerii colective,acestia le-au construit in totalitate,intr-un timp relativ scurt,au muncit fara bani,din constiinciozitate pentru tara lor,avand doar strictul necesar traiului.Acumaceste orase sunt extraordinar de marete,fata de multe alte tari.
Am stat trei ani in Japonia,dar ca sa moara omul cu capul pe birou de-atata munca n-am auzit,si mi se pare din start o afirmatie aberanta,o afirmatie,poate culeasa din "senzationalul"unor cotidiane care mizeaza pe o atitudine pur comerciala.
Japonezul nici macar nu are voie sa lucreze peste program,iar daca acesta insista,i se permite maxim 20 de ore intr-o luna de zile,si acestea sunt platite dublu fata de ora obisnuita de lucru.Cunosc japonezi care nu mai stiu ce sa faca cu zilele libere,fiindca ce-i drept nu prea stiu sa se distreze.
Chiar nu stiu unde ai auzit de copii ai strazii in Japonia,fiindca sincer eu nu am vazut nici unul si-am tot colindat orasul in lung si-l lat cu metroul,pe jos si cu bicicleta.Chiar nu exista asa ceva,ar fi o chestie destul de nelalocul ei pentru un popor ca Japonia,in primul rand ei nu fac copii cu duiumul si ei nu au atata lipsa de educatie si responsabilitate in ceea ce priveste educatia sexuala.
Intr-adevar,ei traiesc in niste apartamente mici,asa este stilul lor din mosi stramosi,dar pe ei nu-i deranjeaza absolut deloc acest lucru,poate pe noi ne-ar sufoca aceasta privind din exterior.Sa nu uitam ca in Japonia este cel mai scump teren pe metru patrat din lume,si deci spatiul conteaza.Au adoptat acest stil in vechime cand munceau foarte mult si casa lor nu constituia decat locul in care sa doarm.Blocurile construite noi sunt mai spatioase,fiindca tineretul a inceput sa fie incantat de stilul de viata din exterior,si chiar la apartamentele noi li se spune;"in stil european".
Este normal sa aiba si ei cusuri in viziunea noastra,atata timp cat au alte traditii si alte principii,poate si stilul nostru este greoi si ne-nteles pentru ei.Dar sa fim seriosi,o munci japonezii prea mult,dar noi ne aflam in extrema cealalta,noi lenevim prea mult,si lenea noastra ne-a adus atata infractionalitate si ipocrizie.
Da,as trai in Japonia fiindca din punct de vedere social exista o liniste si-un echilibru favorabil,insa mi-ar fi foarte greu sa ma detasez de tara mea,fiindca am crescut aici chiar daca sangele mi s-a nascut din toate aceste defecte cu care nu ne mandrim,dar le purtam fiindca ne apartin.Cu adevarat este foarte greu sa te adaptezi ca european in Japonia,dar este aproape imposibil sa capeti cetatenie,ei sunt niste firi dificile si mult prea tipicare.Dar fac eforturi vizibile pentru alinierea stilului de viata ca-n partea cealalta a lumii,fiindca judecand dupa felul lor de viata,tind sa cred ca exista asiaticii si restul lumii,fiindca firea si stilul lor iese in evidenta ca aparte fata de celelalte popoare.Nu neg ca nu ar avea defecte,nu are cum sa nu aiba,insa nu se compara societatea noastra care nu face decat sa zaca in deznadejde si incertitudine...Chiar,tu ce mai speri de la tara ta?Banuiesc ca nu mai speri nimic,ci pur si simplu traiesti,ca de sperat am obosit cu totii,si consecintele se resimt permanent.
Recunosc,ca nu prea as putea trai in Japonia pe termen lung,fiindca cu toate facilitatile oferite de-aceasta dupa un timp devie rutina si nu m-as regasi in totalitate.
Nu mai am timp sa scriu,un lucru e clar,sora mea sta acolo de zece ani,iar cand vine in tara i se face rau can vede ce fel se comporta oamenii intre ei,pe strada,in magazine,chiar si la biserica.Odata a cerut la un magazin stafide invelite in ciocolata,si i s-a dat arahide in ciocolata(care nu-i plac),a gustat una si cand a vazut ca nu i s-a dat ceea ce a cerut,i-a spus vanzatoarei ca a gresit produsul si sa-i dea ceea ce a cerut,vanzatoarea i-a spus ca nu o poate ajuta ca nu are stafide in ciocolata si sa se multumeasca cu arahidele.Pur si simplu nu i-a venit lui soramea sa creada asa ceva,nu i-a primit arahidele inapoi,decat dupa rugaminti...Incredibil!
"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!".
Reply With Quote