Miron Costin
Dimitrie Cantemir (personalitate europeană, chiar)
George Enescu (personalitate europeană)
Ciprian Porumbescu etc. și etc., lista ar putea continua...
Cred că discuțiile de genul acesta contează mai puțin, fără moldoveni, "am fi lipsit nițel" din cultura europeană. Vezi cazul Dimitrie Cantemir (prima personalitate a nației de lângă Carpați de care a auzit vestul) și cazul lui George Enescu.
Moldoveni sau nu, ardeleni, munteni, olteni și ce-om mai fi dialectal diferiți pe aceste meleaguri, toți suntem una, adică, am ales să ne numim români. NUmai să nu cădem în derizoriu.
E adevărat că există destule capete luminate de intelectuali care deja au pactizat cu ideea europeană și neșansa poporului român de afi intrat mai devrenme în circuitul european datorită specificului ortodox (bizantin) și care merg până într-acolo încât să susțină independența unor provincii românești. În Ardeal există destui intelectuali de cafenea (adică, de cei care așteaptă să-i "plesnească" cineva cu o cafea, dimineața, la crâșmă) care afirmă măreția Ardealului odată desprins de România. Aceste elucubrații fac parte din arsenalul de arme ideologice ai adversarilor României.
Sau vă doriți unirea cu patriile mume? Ardealul cu Ungaria? Moldova cu Rusia? Muntenia cu Turcia sau de ce nu, cu Bulgaria? Of, Doamne... sau unde ești tu, Țepeș Doamne sau ca să fiu în ton cu colaps (și mai nou, tind să cred că și cu mine), unde ești tu, Căpitane?
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
|