View Single Post
  #345  
Vechi 16.02.2011, 09:47:34
Lescamona's Avatar
Lescamona Lescamona is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 14.02.2011
Mesaje: 18
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Mutațiile în informația genetică nu pot fi decât degenerative, nu constructive de sisteme.
Hai sa discutam despre intoleranta la lactoza.

Cei mai multi oameni nu pot asimila lactoza la varsta adulta, proteinele care ajuta la acest fenomen, lactazele, au fost automat dezactivate in momentul intarcarii sugarului. 75% din populatia planetei este intr-un grad mai mare sau mai mic afectata si este un lucru cat se poate de normal.
La restul de 25%, din care fac parte si eu, a aparut o mutatie care face in asa fel incat genele responsabile de productia lactazelor sa nu mai fie dezactivate. Ei sunt mutantii, eu sunt un mutant.
Chiar si pe teritoriul Europei se observa ca tarile din peninsula Scandinavica au o buna toleranta, pe cand Italia are un procent mai mare de oameni afectati de intolerata la lactoza. De fapt, se pare ca mutatia genetica originala (sau una dintre ele, pt. ca au existat mai multe focare) s-a produs in Europa (zona in care astazi ar fi Danemarca, Germania) in Neolitic si pe masura ce ne deplasam spre sud, procentul celor cu intoleranta creste.

Din aceasta cauza, in Europa procentul celor cu intoleranta la lacoza este mai mic decat in Africa, unde s-a mers o perioada lunga pe societati de vanatori si culegatori. Cu toate acestea, pana si in Africa, se constata ca presiunile selectiei au facut ca alelele responsabile sa devina din ce in ce mai raspandite, asa in ultimele mii de ani au aparut din ce in ce mai multe regiuni in care produsele lactate, si laptele crud, sunt tolerate si la maturitate.

Exact acelasi lucru se intampla cu intoleranta la gluten. Eu sunt un mutant si in aceasta privinta.
Cerealele nu sunt potrivite pentru alimentatia omului, cu toate acestea in societatile in care agricultura a devenit o sursa importanta de hrana au fost activate genele mai vechi care produc enzime specifice digerarii glutenului.
Se poate observa cum in societatile in care vanatul si pastoritul au avut o mai mare importanta exista un numar mai mare de persoane cu intoleranta la gluten decat cele in care s-a dezvoltat agricultura.
In acest caz, in prezent mutantii au devanit majoritari, se apreciaza ca numai aprox 1% din populatie sufera cu adevarat de intoleranta la gluten. Dezvoltarea razanta a agriculturii si a cultivarii cerealelor a selectat numai pe cei care aveau mutatia norocoasa.

Pana acum cativa zeci de ani, un copil cu intoleranta la gluten murea in 25% din cazuri. Abia recent au aparut alimente fara gluten, special produse pentru aceste persoane.
http://www.enabling.org/ia/celiac/cul-wht.html

Acestea sunt numai doua mutatii majore, dar care nu se vad cu ochiul liber, care dovedesc ca omul supus presiumii mediului a evoluat.
__________________
Belief in the supernatural reflects a failure of the imagination. – Edward Abbey

Last edited by Lescamona; 16.02.2011 at 09:53:17.
Reply With Quote