Citat:
În prealabil postat de dianagroza
Pana la urma fiecare face ce vrea, poate altii nu cunosc acest lucru.
Nu cred ca parintele ar fi zis asta intr-un exces de zel, ma stie cel putin din clasa 1.a. Mi-a fost profesor de religie, mi-e duhovnic, m-a cununat. Nu e radical, mereu imi da sfaturi, se preocupa de familia mea.
Uite, din indreptar pentru spovedanie : "N-am pastrat curatie cu sotia/sotul miercurea, vineri, sambata, duminica, luni, in cele 4 posturi de peste an, in timpul sarcinii si ciclului lunar, 40 de zile dupa nastere"
|
Diana, repet, nu am vorbit imotriva preotului tau. Ci impotriva unei tendinte actual raspandite in Biserica. El, poate nu este radical, si este cel mai bun om, fara sa vrea se impartaseste din aceeasi tendinta.
(ce frumos, sa si un preot care te cunoaste de atata vreme!)
Insasi ideea de a numi 'curatie' lipsa relatiilor sexuale pentru un cuplu casatorit miroase a ura de trup. Adica, din principiu, nici relatia dintre soti nu este curata, asta reiese din aceasta expresie, nu? In mod subtil se instaureaza aceasta idee...
Indreptarele de spovedanie sunt adesea de tip scolastic si contin si tot felul de ineptii. Ca ar fi pacat ca ai purtat pantaloni, sau ca te speli cu sapun parfumat, sau ca nu ti-ai facut cruce cand ai trecut pe langa o biserica.
Sunt multe lucruri care pentru unul pot fi pacat, pentru altul nu. Sau depinde de situatie.
La o adica,
orice poate deveni pacat, daca este facut cu mandrie, ura, zavistie, ciuda etc etc. Iar multe lucruri, daca sunt facute cu masura, dragoste, grija fata de altul etc, nu sunt poacate chiar daca scrie in indreptar.