Citat:
În prealabil postat de anna21
Nu mi se pare firesc sa iscodesti cu mintea ce se inampla cu cei care nu sunt crestini.
|
Mie mi se pare absolut firesc. Multora le displace cand sunt puti in situatia de a raspunde intrebarilor mai dificile, dar asta n-o sa ma descurajeze in cautarea unui raspuns. Suntem oameni rationali, sa ne folosim deci mintea. Altfel, in lipsa de cunostinte telologice as putea zice de baza, putem fi luati prin surprindere de catre atei, eretici si chiar de catre copiii nostri care asteapta sa-i lamurim in privinta unor chestiuni de credinta.
Citat:
Ai incredere in Dumnezeu ca dragostea lui e mare (mult mai mare decat iubirea oricarui om de pe pamant), mila lui, asemenea, iar dreptatea tot a lui Dumnezeu este.
|
In dragostea Lui Dumnezeu am mare incredere. In judecata ingusta a oamenilor nu am incredere, mai ales a celor care vor sa se mantuiasca doar cei din religia lor.
Citat:
Eu cred ca este o ispita sa te preocupe excesiv astfel de lucruri..
1. pt ca ai putea avea tendinta sa crezi ca invatatura crestina este incompleta sau nedreapta (de fapt ni s-a dat tot ce e de trebuinta spre mantuire!)
2. pt ca pui dreptatea si iubirea ta inaintea celor dumnezeiesti.
|
Nu as numi-o ispita. Mai degraba curiozitate nesatisfacuta.
Tocmai asta incerc sa demostrez aici, ca avem argumente scripturale si din Sfanta Traditie ca nu numai ortodocsii se mantuiesc. Cu ajutorul vostru, al celor cu scoli teologice si cu o oarecare cultura in domeniu mi se va confirma ca Dumnezeu nu-i trimite in Iad pe cei care nu sunt ortodocsi, chiar daca nu au fost botezati. Nu sustin ca botezul ar fi optional, nicidecum, ci ma refer numai si numai la cei care nu au avut acces la ortodoxie si au trait de la Hristos incoace.
Citat:
Dar daca tot insisti, dau cuvintele parintelui Cleopa:
254. Dupa care legi se vor judeca toate semintiile pamantului ?
Sfantul Grigorie de Nyssa spune ca dupa patru legi vor fi judecati oamenii la infricosatoarea Judecata de apoi :
a. Cei care au trait de la Adam pana la darea legii pe Muntele Sinai, vor fi judecati de Hristos dupa legea constiintei data omului din nastere, numita si legea morala sau legea firii. Prin constiinta, care este glasul lui Dumnezeu in om, fiecare stie ce este bine si ce este rau. Dupa aceasta lege s-a condus lumea pana la Moise ( Romani 2,14-15 ) .
b. A doua lege dupa care se vor judeca oamenii dinainte de Hristos si toti cei ce nu cred in Hristos, este legea zidirilor, a intregii creatii care ne sta pururea in fata si ne spune ca este facuta atat de minunat de un Creator nevazut, de Dumnezeu. " Lumea vazuta, spune Sfantul Vasile cel Mare, este scoala a sufletelor celor cuvantatoare " , este Biblia nescrisa a tuturor oamenilor ( Romani 1, 20; Filocalia, vol. X, Cuvantul 5, pag. 43; Exaimeron, Cuvantul 1, Bucuresti, 1826 ) .
c. A treia lege, dupa care se vor judeca numai evreii, este legea scrisa a lui Moise, care s-a dat pe muntele Sinai ( Romani 2, 12 ) .
d. A patra lege este Legea darului sau Evanghelia, data noua de Hristos, dupa care se vor judeca toate popoarele crestine ( Ioan 12, 48; Romani 2, 1-6; Iacob 2, 12 ) .
Daca cineva se leapada de botezul crestin este un apostat, adica lepadat de Dumnezeu si nu are iertare in veci, iar la judecata va fi mai greu pedepsit decat un pagan care nu a stiut pe Hristos. Sfintii parinti spun ca paganii nu se pot intoarce usor la credinta in Hristos pentru ca n-au cunoscut pe Dumnezeu. Tot ei spun ca cei ce au gresit in Legea darului, ca crestini, mai greu si mai tare se vor pedepsi decat paganii care au gresit dupa legea firii.
sursa:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri9.htm
|
b) Daca Parintele Cleopa sustine ca
toti cei ce nu cred in Hristos si nascuti dupa intemeierea Bisericii vor fi judecati dupa legea zidirilor, da eu cred in acest lucru. Insa, aparent, ideea asta s-ar contrazice cu versetul in care Mantuitorul afirma si subliniaza ca:
"
Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."
Deci am ajuns iar la intrebarea originara: cum este posibil ca oamenii nebotezati care au trait in ultimele doua milenii sa aiba acces la mantuire, dar cu toate acestea nu vor putea sa intre in Imparatia Lui Dumnezeu?
Inca astept un raspuns competent, de la oricine se incumeta, si apoi nu voi mai avea de ce sa continui subiectul de fata.