Citat:
În prealabil postat de dianagroza
Am mers si l-am intrebat pe preot de ce se tine post si lunea si mi-a zis cam asa: Domnul Iisus Hristos a zis, printre altele, ca trebuie sa facem mai multe ca fariseul pentru a putea intra in Imparatia Cerurilor. El postea 2 zile, noi sa postim 3. Mi-a placut explicatia de mi-a ramas in cap. Oricum, sfaturile au fost lungi, dar legat de subiect asta a fost raspunsul.
|
Alta explicatie pe care am auzit-o e ca e ziua ingerilor..
Personal, mi s epare penibil. Nu mai stiu calugarii cum sa mai reduca numarul zilelor si asa putine in care 'ai voie'.
Cum am mai scris de multe ori, inteleg bine sensul postului, si sensul postului euharistic, dar a pune omul sa tina post (trupesc) in zile de sarbatoare mi se pare ca denota un fel de considerare a tot ce tine de sexualitate ca un lucru intrinsec necurat. Orice ar zice pe fata, la asta revine.
Iar explicatia cu farisieul mi s epare ca interpreteaza gresit pilda: inchipuie-ti ca in locul vamesului ar fi fost un alt fariseu care sa zica: Doamne, iti multumesc ca sunt bun, etc, eu postesc de TREI ori pe saptamana. La care Domnul: Adevarat va spun voua, Dumùnezeu a ascultat rugaciunea celui din urma, nu a primului, caci mai mult postita.
:-D
Scuze, nu este impotriva ta sau a preotului tau, este o suparare de-a mea mai veche pentru un fel de puritanism care se instaleaza si in Biserica ortodoxa din cate vad.