Subiect: Medjugorje
View Single Post
  #3  
Vechi 14.02.2011, 16:27:19
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 714
Implicit

Autor: Die Tagespost
Traducere: Wilhelm Tauwinkl
Sursa: Die Tagespost, 3 februarie 2010



“Să nu lăsăm adepții să cadă în gol”: convorbire cu părintele profesor Manfred Hauke


- În opinia Dvs., fenomenul Medjugorje se înscrie pe linia marilor locuri de pelerinaje mariane, cum ar fi Lourdes, Fatima sau Guadalupe?

Dimpotrivă, fenomenul Medjugorje se prezintă altfel: numărul presupuselor apariții ajunge la peste 40.000; mesajele legate de ele sunt extrem de numeroase și dau naștere unor întrebări critice. În ce privește credibilitatea vizionarilor, în unele cazuri avem de-a face cu înșelăciune, fiind vorba de minciuni dovedite; nu există vreo minune recunoscută de Biserică, iar semnele miraculoase vestite de vizionari pentru confirmarea aparițiilor de la Medjugorje până acum nu au avut loc. Cardinalul portughez Jose Saraiva Martins, timp de mulți ani prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a fost întrebat cu scurt timp în urmă despre eventualele paralele dintre Medjugorje și Fatima. După părerea sa, în timp ce copiii păstori de la Fatima s-au arătat smeriți și au ales tăcerea, aceste virtuți nu se observă la Medjugorje; în timp ce sora Lucia a intrat în clauzură, la Medjugorje nu a ales nimeni viața consacrată (dimpotrivă, unul dintre vizionari s-a căsătorit cu o regină americană a frumuseții; desigur, acest lucru nu este un păcat, dar nici vreun semn deosebit de marcare supranaturală prin aparițiile mariane); sora Lucia a așternut în scris secretele încredințate ei de Maria, în timp ce vizionarii din Medjugorje le-au păstrat pentru ei. “Nu, nu văd nici o asemănare între Fatima și Medjugorje” (12 ianuarie 2010).


- Mulți oameni consideră Medjugorje începutul convertirii lor. Există o logică teologică a “roadelor bune”, care să permită concluzii privind un eveniment al harului sau privind autenticitatea unui fenomen?

- Doar roadele bune nu sunt suficiente pentru confirmarea originii supranaturale a unui fenomen vizionar. În medicină, și efectul placebo are ocazional rezultate bune, care nu se datorează medicamentului ca atare. Și chiar într-un loc unde se produce o înșelăciune sau lucrează însuși diavolul, este posibil ca harul lui Dumnezeu să lucreze, oamenii să se convertească și să-l găsească pe Dumnezeu. În cazul criteriilor pentru credibilitatea supranaturală a aparițiilor mariane, roadele trebuie legate de observația fenomenului însuși și de confirmarea prin minuni. De altfel, la Medjugorje nu sunt doar roade bune, ci și o întreagă serie de urmări negative legate de fenomenul aparițiilor. Printre acestea se numără încurajarea a doi preoți franciscani, din partea vizionarei Vicka, în numele Gospei, pentru a se opune dispozițiilor canonice legitime ale episcopului locului referitoare la implicarea lor pastorală. La repetatele îndemnuri la neascultare ale Gospei (de 13 ori), episcopul de pe atunci, Zanic, care la început înclina în favoarea fenomenului Medjugorje, a reacționat printr-o respingere ușor de înțeles.

În reacția sa la vizita Cardinalului Schonborn [Anul Nou 2010], episcopul Peric observă alte roade legate de îndemnul la neascultare de care am vorbit: în prezent există în Dieceza de Mostar-Duvno nouă foști franciscani suspendați din slujirea preoțească, dar care se poartă ca preoți legali în parohiile uzurpate; câțiva franciscani au invitat, în 2001, un diacon vechi-catolic, care se prezenta ca “arhiepiscop” și care a “miruit”, în parohiile uzurpate, peste 700 de tineri, ceea ce un diacon nu poate face niciodată în mod valid; doi dintre preoții nesupuși au invitat un episcop vechi-catolic din Elveția, cu rugămintea de a-i consacra episcopi, ceea ce episcopul vechi-catolic a refuzat. Doi preoți călugări, strâns legați de începutul fenomenului Medjugorje, au fost sancționați canonic: lui Jozo Zovko (parohul în funcție în timpul primelor luni de apariții, iunie-august 1981) i s-a interzis de către superiorul său orice contact cu Medjugorje; Tomislav Vlasic, care a activat la Medjugorje între 1981 și 1988, a fost dezlegat de către Sfântul Scaun de îndatoririle preoțești, în 2008. Ca motivație, Congregația pentru Doctrina Credinței menționează, printre altele, încălcarea poruncii a șasea, agravată prin presupuse “motivații mistice”.

De fapt, făcând apel la o inspirație din partea Gospei și la vizionara Marija Pavlovic, părintele a încheiat o “cununie mistică” cu o doamnă din Germania, în cadrul unei comunități călugărești mixte. Această combinație neobișnuită între înclinații personale și misticism are o istorie mai îndelungată: în 1976, așadar înainte de venirea la Medjugorje, părintele a lăsat însărcinată o călugăriță într-o “comunitate franciscană” mixtă, apoi a trimis-o în Germania cu vorbe pioase, negându-și paternitatea. În 1984, cazul le era cunoscut episcopului Zanic și Cardinalului Ratzinger. Iar același Vlasic a adus la Medjugorje, de la un congres carismatic de la Roma, “profeția” adresată lui (6 mai 1981): “Nu te teme, v-o voi trimite pe Maica mea”. Potrivit afirmațiilor unei carismatice irlandeze, din Vlasic izvorau valuri de apă vie. Influența unui asemenea personaj asupra perioadei de început a fenomenului Medjugorje pune o mulțime de probleme critice. Acuzații morale grave se aduc și împotriva lui Zovko, paroh în primele luni și timp de mulți ani însoțitor spiritual al grupului de vizionari (E. M. Jones, Der Medjugorje-Betrug, 2001). Așadar, nu există doar roade bune ale fenomenului Medjugorje.
__________________
AMIN! Intru Imparatia Ta cand vei veni, pomeneste-ne pe noi Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta!
Reply With Quote