deci
Icoana (gr. εικον = chip, reprezentare) este, în înțelegerea creștinismului ortodox, o imagine sacră, în două dimensiuni, care reprezintă pe Iisus Hristos, pe Maica Domnului sau un sfânt. (wikipedia)
Traducerea literală a cuvântului grec εικονογραφία (iconografie) este "scrierea de imagini" (idem)
Până aici este destul de vag. În continuare sunt prezentate câteva caracteristici ale icoanei ortodoxe (De ce ortodoxe? - Atunci care ar fi caracteristicile icoanei catolice?):
1. În portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaște lipsite de "mustul cărnii" (Sf. Marcu Ascetul, Sf. Diadoh al Foticeii);
2. Fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în același timp caldă, împărătească și prețioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt și la Împărăția lui Dumnezeu;
3. Reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite și ea un mesaj spiritual (ex.: munții înclinați ca niște valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieții văzând-o înălțându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Mi-am pus întrebarea după ce am citit o carte de specialitate despre arta (pictura, arhitectura), mai precis despre stilul moldovenesc. Acolo, pictura exterioară de pe pereții unor mănăstiri de referință ale ținutului respectiv, era asociată cu termenul icoană. Fac vreo confuzie între pictură și frescă?
|