Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Teoretic da, practic însă e imposibil să se facă clase pentru minoritățile religioase în cele mai multe școli, unde nu există o majoritate de astfel de minorități. Așa că copiii de atei și alți minoritari trebuie să se supună și ei majorității.
|
Această problemă este o consecință a faptului că se face ortodoxie la școală, dar cu ore de istoria religiilor nu ar mai exista această problemă. De unde deducem că o soluție ar fi să se facă în loc de forma confesională a orelor o oră de istoria religiilor.
Chestia cu supunerea la majoritate n-am să o înțeleg niciodată. Dacă copilul tău ar fi minoritar într-o clasă de musulmani ai fi de acord? Cum rămâne atunci cu dreptul constituțional la propriile convingeri și garanția statului de a nu-ți îndoctrina copilul într-o religie pe care nu o alege el/tu?
Cu alte cuvinte, sunt drepturile majorității mai importante decât drepturile individuale? Dacă da, atunci ajungem a concluzia că totul se reduce la câți plozi faci și la legea junglei - e ca noi ca suntem mai mulți/puternici. Nu-s convins că vrei așa ceva.
Citat:
Dar tu consideri că este just să-i fie afectată media generală de notele la materiile care conțin minciunile evoluționiste, adică la biologie și fizică?
|
Evoluția ține de biologie, așa ca nu am idee ce vrei să spui cu „minciuni evoluționiste[..]la fizică”.
Faptul că nu înțelegi că TE este dovedită și paradvedită este altă treabă. Dacă nu ar fi fost, atunci nu ar fi existat consens în rândul biologilor în ceea ce privește acest lucru. Îți garantez că toate lucrurile pe care le consideri probleme ale evoluției au fost luate în considerare de biologi și au demonstrații care arată de ce nu sunt probleme reale.
Citat:
Copiilor trebuie să li se prezinte ambele variante și niciuna din ele să nu fie avantajată.
|
Dacă ambele ar fi la fel de bine susținute de dovezi, ar fi așa. Până una-alta, nu este cazul. Creaționismul nu este știință, este religie.
Citat:
Așa își vor putea forma o educație completă și vor putea mai târziu să aleagă ce să creadă în cunoștință de cauză. A favoriza basmele ateiste, a considera materie doar biologia și fizica nu e corect.
|
Nu înțeleg ce vrei sa spui cu „a considera materie doar biologia și fizica nu e corect”. Este materie și matematica. Idea e că la școală se predau științe exacte, materii care sunt general valabile sau utile și ar fi preferabil ca școala să fie neutră dpdv confesional.
Citat:
Dar tu ai ceva împotriva predării istoriei științelor? Eu cred că ambele sunt improprii pentru ciclul primar și gimnazial.
|
Nu, nu am nici o problemă cu predarea istoriei științei, ba cred că ar fi foarte utilă. Mai ales cunoașterea bazelor filosofice ale științei, precum principiul falsificării, principiile testelor dublu-orb, randomizate și cu grup de control.
Da, este improprie predarea istoriei științei în întreg ciclul primar, însă copii sunt oameni de știință înnăscuți, au curiozitate, pun întrebări, vor să afle, sunt fascinați de lumea înconjurătoare, deci cred că experimente științifice adaptate vârtei ar fi chiar utile.
Mai mult, istoria religiilor este improprie în ciclul primar, cu atât mai improprie fiind, în opinia mea, cateheza la școală. Copilul nu are capacitatea de a înțelege conceptele religioase la vârste fragede, nu le poate accepta în cunoștință de cauză. Din acest motiv (și altele) consider că orele de cateheză la copii mai mici de 10-12 ani este un abuz.