Citat:
În prealabil postat de Iosif77
Probabil ca asta e diferenta majora in ceea ce priveste legatura intre faptele bune si mantuire.
[*]Ceilalti cred ca mantuirea este prin credinta + fapte.
Pe langa credinta ei trebuie sa faca si fapte bune. Faptele bune sunt o conditie separata a mantuirii.
Cei care reusesc sa faca si fapte bune vor fi matuiti. Mantuirea se castiga prin meritele lor.[/list]Si unii si altii considera ca credinta si faptele sunt esentiale in mantuire. - Dar pentru unii faptele sunt urmarea credintei, nu sunt meritul lor.
Si, prin urmare, mantuirea nu e meritul lor. Este darul lui Dumnezeu.
- Pentru ceilalti faptele bune sunt meritul lor.
Mantuirea este, prin urmare meritul lor.
|
Faptele nu sunt o conditie separata, faptele si credinta sunt interdependente, prin ele se poate ajunge la a fi mantuit.
Faptele bune sunt facute de om, cu ajutor de la Dumnezeu... deci sunt meritele celui de le face, precum si faptele rele, facute de om, atribuite lui chiar daca sunt cu ispita. Vom raspunde si pentru faptele bune si pentru cele rele. Daca faptele mele bune sunt atribuite lui Dumnezeu si faptele rele diavolului, unde este libertatea mea de a alege. Nu as fi decat un pion miscat la stanga si la dreapta.
Deci trebuie sa ne asumam responsabilitate pentru ceea ce facem.
De mantuit ne mantuieste Dumnezeu, daca meritam, ca sa meritam trebuie sa facem ceva: fapte de credinta.