Citat:
În prealabil postat de Iosif77
Mi s-a raspuns domnule Adrian si multumesc frumos tuturor celor care mi-au raspuns. Si dumneavoastra, desigur.
Eu insa va intrebasem pe dumneavostra pentru ca mi-as fi dorit un raspuns sistematic si precis.
Insa nu sunt pe deplin multumit:
Este important oare unde este scris? E usor de gasit.
Important este faptul ca in ortodoxie i se aduce inchinare Maicii Domnului. Iar dumneavoastra recunoasteti asta deja.
Dar nu despre acest tip de cantari vorbeam eu ci despre urmatorul: "Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu"
|
Pai, e important de stiut unde sa-l gasesc, fiindca eu nu-l gasesc. In plus, in greaca lucurile sunt foarte clare in privinta continutului cinstirii fecioarei Maria
Citat:
În prealabil postat de Iosif77
V-ati declarat confesiunea: "inginer".
Va rog nu veniti cu argumente de felul: e totuna cum ii spunem: inchinare, cinstire, adorare, venerare. Noi oricum stim despre ce e vorba.
In neoprotestantism "latreia" = inchinare. De aceea pentru NP inchinarea nu poate fi adusa decat lui Dumnezeu. Nimanui altcuiva. Nici macar Maicii Domnului.
Inteleg de la dumneavoastra ca nici in ortodoxie "latreia" nu i se poate aduce Maicii Domnului.
Reformulez intrebarea: care este echivalentul lui "latreia" in ortodoxia romaneasca? Care este corespondentul romanesc?
Este termenul "adorare"? Se poate spune: "noi ne inchinam Maicii Domnului dar sub nici o forma nu-i aducem adorare"?
Latreia = ?
|
Latreia in romaneste se traduce prin adorare, adorare suprema daca vreti, si se aduce numai lui Dumnezeu.
Nu e acel "te ador" pe care il spune omul indragostit fetei careia ii declara dragostea.
este de la verbul λατρευω= a sluji, a adora, a servi.
In greaca, "inchinare" este "proskynesis"; προσκυνeω = a se inchina, a a adora.
Tocmai pentru ca termenul "proskynesis" este ambivalent, se folosesc termenii de "latreia" si "douleia" pentru a preciza tipul de "inchinare", de fapt relatia in care ne situam in raport cu Dumnezeu si cu persoanele sfinte ale lui Dumnezeu.
Diferenta neta intre cele doua tipuri de "inchinare":
latreia = a recunoaste autoritatea unui stapan suprem, in speta Dumnezeu, echivalent cu adorarea
douleia = a recunoste autoritatea cuiva mai mic, investit de stapanul suprem cu o anumita autoritate, echivalent cu cinstirea (inferioara adorarii).
Confesiunea mea...a fost, sa zicem, un raspuns mai degraba evreiesc.
Daca imi raspundeti la intrebarile urmatoare, va apropiati de confesiunea mea:
1. la ce varsta minima poate fi botezat cineva si ce conditii intelectuale trebuie sa indeplineasca ? (Adica, daca are o cultura mai vasta si o capacitate de asimilare mai mare, si un IQ ceva peste medie, trebuie sa astepte pana la o anumita varsta, sau e suficient sa aibe buletin ? )
2. recunoste confesiunea dvs. validitatea botezului facut in cadrul unei alte confesiuni unei persoane constiente si educate ?
(Adica, daca eu am fost botezat cand stiam nu doar sa scriu si sa citesc, ci mai cunoasteam si 4 limbi (scris, citit, conversatie) si parcurgeam de buna voie carti din toate domeniile, aveam cunostinte care depaseau cu mult programa scolara, si o varsta la care aveam buletin, confesiunea dvs. ar considera ca e un botez valabil ?)