Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz
Pe de o parte, vi s-a raspuns.
|
Mi s-a raspuns domnule Adrian si multumesc frumos tuturor celor care mi-au raspuns. Si dumneavoastra, desigur.
Eu insa va intrebasem pe dumneavostra pentru ca mi-as fi dorit un raspuns sistematic si precis.
Insa nu sunt pe deplin multumit:
Citat:
As vrea sa stiu unde anume in cultul ortodox ati intalnit expresia "ne inchinam tie, preacurata fecioara" (si in cel catolic, ca nici acolo n-am sesizat asa ceva, dar poate ma insel).
|
Este important oare unde este scris? E usor de gasit.
Important este faptul ca in ortodoxie i se aduce
inchinare Maicii Domnului. Iar dumneavoastra recunoasteti asta deja.
Citat:
Pe de alta parte: pentru ca va intereseaza problema din punct de vedere lingvistic, trebuie sa va spun ca in cultul ortodox veti gasi, relativ la fecioara Maria, o cantare foarte uzuala care spune:
"Fericimu-te pe tine, toate neamurile", text foarte biblic, fiindca insasi Maria spune "Iata, de acum ma vor ferici toate neamurile"...si nu se referea atat la popoarele (neamurile) din vremea ei, nici la rude (neamurile...), ci la generatiile urmatoare, care aveau sa aibe o legatura cu Hristos (cuvantul in greaca veche exprima foarte clar ideea aceasta: αι γενεαι).
|
Multumesc pentru aceasta cantare. Este foarte frumoasa. Si biblica.
Dar nu despre acest tip de cantari vorbeam eu ci despre urmatorul: "Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu"
Citat:
Ideea este ca , ori zicem ca ne inchinam fecioarei Maria (mama lui Hristos Dumnezeu, in cele din urma; dar si in cele dintai...), ori zicem ca ii aducem cinstire (sau supra-cinstire, ca sa folosesc termenul tehnic), stim exact despre ce este vorba...
|
V-ati declarat confesiunea: "inginer".
Va rog nu veniti cu argumente de felul: e totuna cum ii spunem: inchinare, cinstire, adorare, venerare. Noi oricum stim despre ce e vorba.
In neoprotestantism "latreia" = inchinare. De aceea pentru NP inchinarea nu poate fi adusa decat lui Dumnezeu. Nimanui altcuiva. Nici macar Maicii Domnului.
Inteleg de la dumneavoastra ca nici in ortodoxie "latreia" nu i se poate aduce Maicii Domnului.
Reformulez intrebarea: care este echivalentul lui "latreia" in ortodoxia romaneasca? Care este corespondentul romanesc?
Este termenul "adorare"? Se poate spune: "noi ne inchinam Maicii Domnului dar sub nici o forma nu-i aducem adorare"?
Latreia = ?