Citat:
În prealabil postat de Scotsman
[b]1
5).Referitor la calvinisti,verificari si alte aspecte o sa va spun o poveste.Ea s-ar completa cu acei bravi barbati care au fost puritanii,cu Westminster Confession of Faith,cu John Knox,Bunyan sau Spurgeon cu cine au fost cei de pe Mayflower sau pentru ce s-au luptat Calvin,Bullinger sau Bucer.O sa ma rezum la prima parte ca sa clarific anumite aspecte.Restul povestii nu il voi spune pentru ca nu este ceva interesant pentru specificul acestui forum.
In 1610,la un an dupa moartea lui James Arminius,profesor de seminar din Olanda,urmasii sau au elaborat cinci articole de credinta,pe baza invataturii sale.Arminienii au prezentat aceste cinci teze statului olandez sub forma unui ,,protest"(cu sens de ,,intimpinare"dpdv juridic).Gruparea a insistat ca Marturisirea Belgiana de Credinta si Catehismul Heidelberg(expresia oficiala a pozitiei doctrinare din Olanda)sa fie modificate pentru a se conforma doctrinei lor.Arminienii obiectau impotriva acelor invataturi din Marturisire si Catehism cu privire la suveranitatea divina,neputinta omeneasca,alegere neconditionata,rascumparare,har irezistibil si perseverenta sfintilor.Acestea au fost aspectele in legatura cu care au dorit sa revizuiasca standardele oficiale ale Bisericii olandeze.
In 1618 a fost convocat la Dort un Sinod cu scopul de a examina conceptiile lui Arminius in lumina Scripturii.Sindodul a fost convocat la data de 13 noiembrie 1618.Au fost de fata 84 de membrii,18 delegati laici si 27 de delegati din Germania,Palatinatul de pe Rin,Elvetia si Anglia(Walter Balcanquhall a fost scotianul din delegatie).Timp de 7 luni au avut loc 154 de sesiuni ale Sinodului pentru a se analiza aceste teze.Ultima a avut loc pe data de 9 mai 1619.
|
Multumesc pentru poveste... speram sa fie una care incepea cu anul 33, dar nu ma mai plang, chiar daca nu m-ati lamurit din asta daca protestantii au introdus in teologie Sfanta Treime si nici ce este cu cei 3 dumnezei care rezulta in urma adunarii Tatalui cu Fiul si cu Duhul Sfant.
Pentru ca, la urma urmei (sau la inceputul schimbului acesta de replici _ care nu seamana neaparat a dialog), nu eu l-am interpelat primul pe dl. Scotsman , ci domnia sa a intervenit in legatura cu ceva ce scrisesem eu legat de Sfanta Treime.
In urma apelului la logica si la Sfintii Parinti (caci cei care au girat crezul niceea erau sfinti parinti, nu ? si nu am cercetat sa vad daca acest crez a fost contestat de protestanti...) am adunat cele trei entitati mentionate in Biblie si am obtinut trei dumnezei... chestie pe care nu am regasit-o in confesiunea de la Westminster.
Strict pentru mine remarc (dar notez aici ca sa am unde sa caut daca uit) faptul ca un forum de discutii presupune disponibilitate spre dialog, spre comunicare pe acelasi etaj (sufletesc)... nu aruncatul dintr-un turn cu piesele inlocuite ale lui Big Ben... doar doar cineva va afla cat e ceasul daca ii cad acele piese in cap.