Citat:
În prealabil postat de Sheeva
Vorba lui Eminescu : " Intre carcater si inteligenta n-ar trebui sa existe alegere ; inteligenta o gasesti prea des, caracter prea putin "
|
Frumos. Dar, după mine, accentul cade pe "nu ar trebui să existe alegere". Noi, prea adesea ne imaginăm că omenia și cultivarea spiritului sunt ca două brațe ale unei balanțe, încât excesul dintr-o parte ar duce la deficit în cealaltă. Exact așa facem și când comentăm parabola bogatului nemilostiv, calificând în mod greșit sărăcia ca virtute și bogăția drept păcat. Așa cum Isus a avut următori bogați, precum Iosif din Arimateea ori femeia cu nardul de preț, care acum împodobesc cu prezența lor Tronul cel preaînalt, așa a avut nu numai pescari care nu știau să scrie în jurul Său, ci și farisei și cărturari din cei "care știau Legea pe de rost". Desigur că vă amintiți de Nicodim și de convorbirea lui nocturnă cu Isus, pe Muntele Măslinilor.
Așa cum noi credem că bogăția nu este un păcat în sine, ci credem că cei bogați sunt expuși la riscuri specifice, tot așa credem că o grijă pentru cultivarea minții nu este păcat în sine, ci predispune la riscuri specifice, tot așa cum ignoranța vine cu riscurile ei. Avem în Sinaxar atâtea exemple de sfinți care le-au îmbinat pe amândouă. Iată-l pe Sf Ioan Gură de Aur, mare cărturar și mare nevoitor. Iată-l pe Sf Ioan Scărarul (Ioannes Climax), ascet și mistic ce poseda o apreciabilă cultură. Și, înaintea tuturor, Apostolul Neamurilor, pregătit ca Învățător la școala celebrului rabin Gamaliel, care putea vorbi oricând în Adunarea Înțelepților din Atena, dar putea vorbi și nevolnicilor, fiecăruia pe limba lui adresându-se. Acestea sunt modelele noastre. Bunul Dumnezeu ne-a dăruit o inimă și o minte în speranța că o să le folosim pentru ca, cercetând minunile Lui ("făcutu-ne-ai cercetători, Doamne!") să crească iubirea noastră pentru El.
În Cristos,
M.D.