View Single Post
Vechi 02.02.2011, 20:51:23
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Ioan Paul al II-lea nu ar fi ajund Papa daca in 1945, la Cracovia, un ofiter al Armatei Rosii, Vasilij Sirotenko, cult si iubitor de istorie, nu ar fi decis sa-i salveze viata, in ciuda ordinelor lui Stalin. Intimplarea a fost povestita chiar de maiorul Sirotenko,la seminarul italian "Familia Cristiana".

Vasilyj Sirotenko, profesor de istorie medievala, a facut parte din armata 59 condusa de Generalul Ivan Stepanovich Konev, care i-a invins pe nemti in Cracovia, in 17 ianuarie 1945.

A doua zi soldatul se afla printre barbatii care au ocupat o mina de piatra a intreprinderii Solvay, la aproximativ 50 km de oras. "Acolo nemtii s-au predat si au scapat aproape imediat-isi aminteste. Muncitorii polonezi se ascunsesera. Cind am ajuns am inceput sa strigam: sinteti liberi! iesiti! Cind i-am numart, erau 80. La putin timp dupa aceea am descoperit ca 18 dintre ei erau seminaristi."

Razboiul lui Stalin nu era un banchet de gala. Soldatii furau tot ce puteau: bani, ceasuri, haine... Primii rusi care au intrat in Cracovia cautau doar mincare. Sirotenko a provocat mai multe ropote de ris: el cauta carti in latina si in germana. Din acest motiv s-a bucurat cind i-a vazut pe seminaristi. "L-am chemat pe unul dintre ei si l-am intrebat daca era in stare sa traduca din latina in italiana-dezvaluie Sirotenko. Mi-a spus ca nu era foarte bun la aceste materii, ca le studiase putin. Era inspaimintat si a adaugat imediat ca avea un camarad cu abilitati in ceea ce priveste limbile straine. Un anume Karol Wojtyla.

Atunci am dat ordin sa il gaseasca pe acest Karol-a continuat batrinul soldat. Am descoperit ca era destul de bun la rusa deoarece mama sa era "russinka"-adica ukraineana cu radacini rusesti. De aceea l-am pus sa traduca si documente din rusa in poloneza."

Sirotenko s-a imprietenit cu Karol si i-a cerut sa-i traduca articole despre caderea Imperiului Roman, moment caruia Stalin ii daduse anumite interpretari. Au devenit atit de buni prieteni incit, intr-o zi, comisarul politic Lebedev l-a chestionat pe ofiterul sovietic:"Camarade maior, ce faceti cu acest seminarist? Aveti de gind sa ignorati ordinele lui Stalin? Dispozitia de la 23 August 1940 cu privire la ofiteri, profesori si seminaristi nu va este de ajuns?"

Sirotenko a raspuns:"Nu pot sa il execut. Este prea util. Stie limbi straine si cunoaste orasul." Si adauga:"Comisarul stia ca e adevarat, insa nu voia sa riste. A spus ca era responsabilitatea mea." Dupa aceia au iesit primele masini cu prizonieri pentru Siberia, oameni care nu aveau sa se mai intoarca niciodata. Seminaristii din minele Solvay erau printre primii pe lista, insa Sirotenko le-a salvat viata. Sirotenko a mai adaugat;" Am scris un ordin in care, datorita unor exigente relationate cu operatiunile militare care aveau loc in Cracovia, Wojtyla si ceilalti nu trebuiau sa fie deportati."

Cind in 1978 a fost ales Papa un anume Karol Wojtyla, Sirotenko era singurul care cunostea acest nume in Rusia, cu exceptia KGB. Pe 6 Martie a primit o scrisoare de la Papa care il felicita pentru cei 85 ani impliniti. Batrinul pofesor si vechiul ofiter al Armatei Rosii a privit scrisoarea si a spus:"Amindoi am avut o viata foarte intensa".
Reply With Quote