Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Trupul sfintei Tereza de Avila este binemirositor. La fel si trupul lui Padre Pio. Despre altii nu stiu ce sa spun. In general citesc scrierile sfintilor si viata lor si nu ceea ce s-a intimplat cu trupul lor dupa moarte. Am inceput sa dau atentie acestui aspect in ultima vreme, cind am vazut ca unii ortodocsi se indoiesc de autenticitatea moastelor catolice (ca si cum cel rau ar putea sa faca acest lucru, sa opreasca procesul firesc de putrezire al unui corp fara viata!). Pe de alta parte, nu stiu ce inseamna izvorator de mir. La sfinta Paraschiva de la Iasi, pe care am vizitat-o de multe ori cind am fost studenta, nu am vazut nici mir si nici nu am simtit miros. Am dedus ca acest miros este simtit numai de unii.
|
Dar nu stii ca la ortodocsi se fac si slujbe pentru cei carora nu le putrezeste corpul? Catolicii nu mia stiu sa deosebeasca minunile de la Dumnezeu de cele de la vrajmasul. Pentru ca cel mai probabil nu mai au din cele de la Dumnezeu.
De exemplu la Padre Pio, mirosul pe care il emana era cel de parfum (cred ca de trandafiri). Or toate sfintele moaste au miros de mir.
Nu orice corp putezit sunt sfinte moaste, exista corpuri neputrezite din cauze naturale (pamantul), artificiale (imbalsamare) si din cauza pacatelor, de la vrajmasul. Uite un reportaj cu un om Gheorghe, care a fost necredincios iar trupul nu i-a putrezit, dar in niciun caz nu sunt sfinte moaste (iar satenii stiu asta):
http://blog.pustniculdigital.info/articole/160/
Sunt aratate acolo si cauzele de neputrezire (ca o gluma, titlul e "cauzele neputezirii, numai una-i norocoasa").
Eu am mai dat link, dar nu prea cred ca se citesc link-urile.
Cauze naturale:
1.Prima pricină este atunci când se va găsi mort în groapă și carnea a putrezit toată, dar oasele stau prinse între ele ca la copăcel. Acela nu este sub blestem, ci este tare din fire, care nu putrezește 40-50 de ani.
2.Când se va găsi mort în groapă neputred și exact cum a fost pus, acela nu a putrezit din cauza pământului, sol plin de chimicale care nu permit putrezirea (E-urile de astăzi). De aceea trupul trebuie mutat în alt loc.
Cauze nenaturale:
- Când se va afla răposat în mormânt neputred, iar carnea de pe el este mucedă ca buretele și albă, acela este om blestemat de dumnezeieștile pravile. El a avut canon mare la spovedanie pentru păcate mari și nu l-a împlinit.
- Când se va găsi mort în groapă neputred, negru și umflat ca toba, iar părțile dinainte nu sunt putrede, în timp ce acelea dinapoi sunt putrezite, acela este sub blestem de preot sau de arhiereu.
- Când se va afla răposat neputred și n-au putrezit nici hainele de pe el, nici sicriul, iar unghiile și barba îi cresc, acela a săvârșit nedreptăți și a furat. Nu va putrezi până nu va fi dezlegat de un arhiereu. Iar dacă nu se va desface nici după dezlegarea arhierească, atunci este blestemat de cei săraci, fiindcă le-a luat averea. Și până nu restituie neamurile lui înapoi atât cât a luat el, nu putrezește și tot în iad se chinuie și nici arhiereul nu-l poate dezlega.
- Când pielea și limba celui găsit mort neputred sunt verzi-galbene, ca floarea de bostan, îi cresc unghiile, barba și părul, acesta este sub cea mai grea pedeapsă a Bisericii, anatema, din două motive: sau a hulit pe Dumnezeu și pe preoți și s-a lepădat de credință, sau a trăit în preacurvie de gradul întai (tatăl cu fiica, băiatul cu mama, adică incest).
- Când celui neputrezit cu trupul nu i-a putrezit mâna sau piciorul, acela a lovit pe tatăl sau pe mama sa și a amărât foarte mult pe părinți, fiind blestemat de aceștia și nicidecum nu s-a spovedit la duhovnic de acest păcat, neluând dezlegare cât a fost în viață.
- Iar când se va afla trup nestricat, ușor ca pana, cu miros foarte frumos, vesel la față și făcător de minuni, acelea sunt Sfinte Moaste, cum a fost și cazul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul din Țara Sfântă, pe care l-au descoperit după 20 de ani neputred și săvârșitor de minuni.
Moastele catolicilor de dupa schisma nu prea semana deloc cu punctul sase. Iata sfintele moaste ale Sfantului Stefan al Ungariei, canonizat si de Patriarhia de la Constantinopol in 2000:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary
Asadar sfintele moaste sunt uscate, au culoare brun auriu, sunt usoare si miros a mir. Poate acestea sunt ultimele sfinte moaste catolice, ale Sfantului Stefan (trecut la cele vesnice in 1038, inainte de Scisma).