Nu credeți că ar fi mai important să stabiliți întâi în ce perioadă a fost Sf. Petru la Roma? Dacă cumva a stat mai mult în alt oraș, Antiohia sau Ierusalim, înseamnă că episcopul de acolo e urmașul lui Petru?
In al doilea rand, asa cum reiese din Faptele Apostolilor, Petru a predicat evreilor din Cezareea si Palestina. La putin timp dupa aceea a fost arestat de Irod, dar a fost eliberat de inger. Din 46 pana in 52 a stat la Ierusalim, iar Pavel, convertit in anul 34, ne spune ca la trei ani dupa aceasta, adica in 37, s-a dus la Ierusalim sa-l vada pe Petru, iar in anul 51, adica 14 ani mai tarziu, a repetat calatoria in acelasi scop.
La acestea se adauga si faptul ca, desi Sfantul Pavel trimite salutari la 28 de persoane din Biserica Romei, Petru nu este amintit, Iar in epistola adresata lui Timotei spune ca "numai Luca este cu mine". Nici in epistolele catre Efeseni, Filipeni, Coloseni si Timotei, pe care Pavel le-a scris din Roma, Petru nu este mentionat ca fiind acolo. Mai mult, nicaieri in Noul Testament nu apare vreo marturie ca Petru ar fi fost la Roma, mai ales ca unele carti au fost scrise dupa moartea sa. Pana in anul 58, cand Pavel trimite romanilor epistola sa, Petru nu a predicat la Roma, dupa cum rezulta din Romani 15, 19-20, unde Pavel spune ca "a revenit sa binevesteasca acolo unde Hristos nu fusese numit, ca sa nu zideasca pe temelie straina", ceea ce inseamna ca nimeni, nu numai Petru, nu predicase acolo.
http://www.crestinortodox.ro/stiri-c...lim-75617.html
Fac precizările că epistola lui Pavel către Romani e scrisă în 56-57 și e unanim considerată autentică. Epistola către Filipeni e scrisă la Roma în 62 din Roma și de asemeni e considerată autentică.
Redau aici pasajele din epistola către Romani și cea către Filipeni:
Romani, Capitolul 16 (capitolul final, cu salutările către cei din Roma)
1. Și vă încredințez pe Febe, sora noastră, care este diaconiță a Bisericii din Chenhrea,
2. Ca s-o primiți în Domnul, cu vrednicia cuvenită sfinților și să-i fiți de ajutor la orice ar avea nevoie de
ajutorul vostru. Căci și ea a ajutat pe mulți și pe mine însumi.
3. Îmbrățișați pe Priscila și Acvila, împreună-lucrători cu mine în Hristos Iisus,
4. Care și-au pus grumazul lor pentru viața mea și cărora nu numai eu le mulțumesc, ci și toate Bisericile dintre
neamuri,
5. Și Biserica din casa lor. Îmbrățișați pe Epenet, iubitul meu, care este pârga Asiei, în Hristos.
6. Îmbrățișați pe Maria care s-a ostenit mult pentru voi.
7. Îmbrățișați pe Andronic și pe Iunias, cei de un neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între
apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos.
8. Îmbrățișați pe Ampliat, iubitul meu în Domnul.
9. Îmbrățișați pe Urban, împreună-lucrător cu mine în Hristos, și pe Stahis, iubitul meu.
10. Îmbrățișați pe Apelles, cel încercat în Hristos. Îmbrățișați pe cei ce sunt din casa lui Aristobul.
11. Îmbrățișați pe Irodion, cel de un neam cu mine. Îmbrățișați pe cei din casa lui Narcis, care sunt în Domnul.
12. Îmbrățișați pe Trifena și pe Trifosa, care s-au ostenit în Domnul. Îmbrățișați pe iubita Persida, care mult s-a
ostenit în Domnul.
13. Îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul, și pe mama lui, care este și a mea.
14. Îmbrățișați pe Asincrit, pe Flegon, pe Hermes, pe Patrova, pe Hermas și pe frații care sunt împreună cu ei.
15. Îmbrățișați pe Filolog și pe Iulia, pe Nereu și pe sora lui, pe Olimpian și pe toți sfinții care sunt împreună
cu ei.
Filipeni Capitolul 1
1. Pavel și Timotei, robi ai lui Hristos Iisus, tuturor sfinților întru Hristos Iisus, celor ce sunt în Filipi, împreună cu episcopii și diaconii:
2. Har vouă și pace, de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Iisus Hristos.
Cum se vede, nici epistola trimisă către Roma și în care sunt menționați un număr mare de creștini de la Roma, nici cea scrisă din Roma și în care se deschide prin adresarea lui Pavel și a lui Timotei nu-l menționează pe Petru.
Asta înseamnă că singura perioadă când, teoretic, Sf. Petru putea veni la Roma putea fi după anul 62. Ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a vieții de apostolat și-a petrecut-o în alt oraș/orașe și episcopul acelui oraș trebuie venerat ca urmașul lui.
Practic însă, nu există nici o dovadă că Sf. Petru ar fi fost la Roma. Iar dacă a fost, în mod cert nu a rânduit nici un episcop, fiindcă așa cum sunt de acord majoritatea cercetătorilor, Roma nu a avut episcop în primele secole de existență.